Sprowadz do najprostszej postaci:
Estrella: Sprowadz do najprostszej postaci:
1−cosαtgα − tgα1+cosα
18 lut 23:12
Cash18: Sprowadzamy do wspólnego mianownika
1 − cos2x − tg2xtgx + tgxcosx=1−cos2x−tg2xtgx+sinx=sin2−tg2xtgx+sinx=
u{(sinx+tgx)(sinx−tgx){tgx+sinx}= sinx −tgx
18 lut 23:18
Cash18: Echh nie popatrzyłem w podgląd − przepraszam
18 lut 23:19
Estrella: powinno wyjsc:
tgα(cosα−1)
18 lut 23:20
Estrella: wiec zle
18 lut 23:21
Cash18: W każdym razie zrób tak − najpierw sprowadź sobie do wspólnego mianownika. Potem w liczniku
wyjdzie ci 1− cos2x − tg2x, zamień cos z jedynki tryg na sin, w mianowniku za to wyjdzie ci
tgx + tgx*cosx i tu w iloczynie za tg podstaw sobie sin/cos i się skróci. potem w liczniku
użyjesz wzoru skróconego mnożenia i góra skróci się z dołem i zostanie sinx − tgx
18 lut 23:21
Cash18: Jest ok tylko podstaw sobie za tgx sinx przez cosx i wymnóż i wyjdzie
18 lut 23:23
Estrella: liczylam juz kilka razy i za kazdym razem probowalam inaczej, ale ani razu mi nie wyszedl taki
wynik jak w odp.
18 lut 23:24
Cash18: Nie zapomnij o dziedzinie dla tg − tg≠π2 +kπ
18 lut 23:25
Cash18: Napisałem ci przecież jak dojść do mojego wyniku a zobacz że
tgα(cosα − 1)= sinαcosα*cosα − tgα= sinα − tgα
18 lut 23:26
Estrella: pogubilam sie
18 lut 23:29
Cash18: Pytaj czego nie wiesz
18 lut 23:30
18 lut 23:31
Estrella: wyszlo mi tak:
sin2α − tg2α / tgα + sinα =
18 lut 23:41
Estrella: nwm, jakies glupoty ...
18 lut 23:43
Estrella: pomocy
18 lut 23:44
Estrella: 
?
18 lut 23:49
Estrella: pomoze ktos?
18 lut 23:52
Estrella: zrobilam tak jak mowiles i mi nie wyszlo...
18 lut 23:53
cash 18: i wyszło ci dobrze, teraz użyj. wzoru na różnice kwadratów i masz
18 lut 23:53
18 lut 23:59
Estrella: dobra, pa
jakos zmeczylam, dzieki
19 lut 00:09