pomoocy ;p
Jaaaax: Dany jest trójkąt ostrokątny równoramienny, którego boki mają długość 10 cm, 13 cm,
13 cm. Wyznacz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt oraz promień okręgu opisanego na tym
trójkącie.
Dany jest trójkąt ostrokątny równoramienny, którego boki mają długość 10 cm, 13 cm,
13 cm. Wyznacz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt oraz promień okręgu opisanego na tym
trójkącie.
Czy da się to rozwiązać z pomocą wzoru Herona?
18 lut 16:12
wredulus_pospolitus:
ale że po co Ci wzór Herona używać do tego

pole możesz w o wiele łatwiejszy sposób wyliczyć
18 lut 16:15
Jaaaax: no właśnie wiem, ale w szkole nauczycielka tak rozwiązała i właśnie się zastanawiam, czy ja
dobrze robie
18 lut 16:28
Jaaaax: bo ze wzoru Herona i tym łatwiejszym sposobem wychodza mi 2 inne wyniki
18 lut 16:29
wredulus_pospolitus:
no to coś knocisz w Heronku
18 lut 16:31
18 lut 16:31
18 lut 16:31
Jaaaax: możesz mi obliczyć tym sposobem i tym? Byłbym wdzięczny
18 lut 16:31
wredulus_pospolitus:
√18(18−10)(18−13)(18−13) = √144*√52 = 12*5 = 60
18 lut 16:36
Jaaaax: no, a obliczając ze wzoru P=1/2ah, wychodzi mi 48
18 lut 16:40
wredulus_pospolitus:
a ile wyszło Ci h

bo mi jak nic h = 12
18 lut 16:44
Jaaaax:

i wyszło 6, obliczyłem to z Pitagorasa
18 lut 16:47
Jaaaax:

te 2 dolne odcinki wynoszą po 10 cm
trójkat jest równoramienny, natomiast najdłuższe ramie
wynosi 16, podzieliłem je na 2, wyszło , że 8
2+h
2= 10
2, no chyba, że to nie o to wysokość
chodzi
18 lut 16:55
Mila:

h
2+5
2=13
2
h
2=169−25
h
2=144
h=12
18 lut 16:58
Jaaaax: przecież trójkąt jest równramienny, to co to za rysunek xd?
18 lut 16:59
5-latek:

oblicz h
18 lut 17:00
Jaaaax: no to dobra, w tym h=12, ale skąd taki rysunek xD?
18 lut 17:01
5-latek: Poza tym skad wiesz ze kat przy wierzcholku miedzy ramionami ma poad 90 stopni (policzyles/as)
18 lut 17:02
Jaaaax: a nie sory, hah nie to zadanie robilem , dobra moja wina
18 lut 17:03
5-latek: Podaj definicje trojkata rownoramiennego
18 lut 17:03
Jaaaax: o to zadanie mi chodziło, jeszcze raz przepraszam



!
Dany jest trójkąt rozwartokątny równoramienny, którego boki mają długość 16 cm, 10 cm,
10 cm. Wyznacz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt oraz promień okręgu opisanego na tym
trójkącie.
18 lut 17:04
Jaaaax: no sorry ludzie, pomyliły mi się zadania, to pomoże ktoś?
18 lut 17:11
5-latek:

tak samo jak poprzednio wylicz h
18 lut 17:18
Jaaaax: no mam, że h=6
82+h2=102
100−64=36
h=6
i co dalej?
18 lut 17:21
5-latek: Dostales linki do wzorow wiec teraz skorzystaj z nich post 16:31
18 lut 17:23
Jaaaax: Promień okręgu opisanego = 8,33333 natomiast promień okręgu wpisanego wynosi 2,6666, dobrze
zrobiłem? Możesz mi jescze pokazać jakby to wyglądało z wzorem Herona?
18 lut 17:29
: Nie liczylem .
Ale mozesz sobie sprawdzic jeszcze raz rachunki
Pole tego trojakta P=48cm
2
Wzor Herona jest Ci potrzbny do obliczenia pola tego trojkata
Masz wzor podstaw i policz . Sprawdz potem czy dostaniesz takie samo pole jak z ewzoru
P=
√18(18−10)(18−10)(18−16)=
√18*128=
√2304=48 masz z herona policzone pole i .....
18 lut 17:39
Jaaaax: aha, czyli wyszło to samo, to coś musiałem sknocić, a jak masz jescze czas to mam ostatne
zadanie, i mam problem z talesem
W trójkąt różnoboczny ABC wpisano kwadrat o boku
4 cm (zobacz rysunek obok). Wiadomo, że |AB| = 20 cm. Oblicz wysokość trójkąta opuszczoną na
bok AB.
18 lut 17:44
Jaaaax: pomoccy?
18 lut 18:15