Kwadratowa
Zuzu: | | −1 | | 3 | |
Funkcja kwadratowa jest określona wzorem: f(x)= |
| (x+ |
| )2−4. Określ zbiór wartości |
| | 2 | | 2 | |
funkcji. Po zamianie z postaci kanonicznej na ogólną otrzymałam f(x)=x
2+x+41.. Z tego licząc
q=8 ale taka odpowiedź jest zła. Proszę o pomoc..
13 lut 19:13
Zuzu:
13 lut 19:18
Zuzu:
13 lut 19:34
Zuzu:
13 lut 20:24
Ajtek:
Masz postać kanoniczną f. kwadratowej. Odczytaj współrzędną y wierzchołka

.
13 lut 20:25
Zuzu: no ej teraz to już zupełnie mam bałagan w głowie
13 lut 20:28
13 lut 20:30
Zuzu: no właśnie nie wyszła mi dobra współrzędna wierzchołka tzw "q".. w tym problem xd okeeej
13 lut 20:31
Ajtek:
Masz przykład funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej. Przeczytaj w linku wszystko dot. tej
postaci.
13 lut 20:56
Zuzu: czytałam ale nie widzę błędu..
13 lut 21:39
Ajtek:
| | −1 | | 3 | |
Twoja funkcja y= |
| (x+ |
| ) 2−4 ← to jest postać kanoniczna  |
| | 2 | | 2 | |
Odczytaj współrzędne wierzchołka z niej

. Nic nie licz, tylko odczytaj.
13 lut 21:41
Zuzu: −4
13 lut 22:34
Ajtek:

, jak są skierowane ramiona paraboli (góra/dół)?
13 lut 22:35
Zuzu: dół
13 lut 22:49
Ajtek:
To jaki jest zbiór wartości?
13 lut 22:49
Zuzu: (−∞;−4> ?
13 lut 22:59
Ajtek:
13 lut 23:00
Zuzu: masz czas?
13 lut 23:02
Ajtek:
Mam, ale nie na odpowiedź raz na godzinę.
13 lut 23:09
Zuzu: okej, rozumiem. Może gg?
13 lut 23:11
Ajtek:
Nie, pisz tutaj.
13 lut 23:14
Zuzu: Wyznacz współczynniki b i c trójmianu f(x)= x2+bx+c tak aby dla x=2 trójmian osiągnął wartość
najmniejszą równą 4.
13 lut 23:16
Ajtek:
Licz p i q wierzchołka paraboli.
13 lut 23:19
Ajtek:
Wróć, wystarczy policzyć p wierzchołka i skorzystać z tego, że:
q=f(p)

.
13 lut 23:20
Zuzu: ale jak p i f(p)?
13 lut 23:21
Eta:
a=1 , xw=2 , yw=4 W(2,4)
z postaci kanonicznej: f(x)=(x−2)2+4=.............
13 lut 23:22
Ajtek:
p liczysz ze wzoru. Wyjdzie konkretna wartość. To co wyjdzie podstawiasz, za x do funkcji,
wyjdzie f(p}=q
13 lut 23:23
Ajtek:
Albo tak

Hej
Eta 
. Łap

.
13 lut 23:23
Eta:
13 lut 23:24
13 lut 23:25
Zuzu: b=−4 c=0?
13 lut 23:27
Zuzu: chyba tak..?
13 lut 23:30
Ajtek:
Nie.
13 lut 23:30
Zuzu: dlaczego nie?!
13 lut 23:31
Ajtek:
Masz podaną funkcję w postaci ogólnej. Eta podała w postaci kanonicznej, teraz kanoniczną
należy doprowadzić do postaci ogólnej i porównać je.
13 lut 23:31
Zuzu: no właśnie tak zrobiłam..

f(x)=(x−2)
2−4 => x
2−4x+4−4 => x
2−4x
13 lut 23:33
Ajtek:
F(x)=(x−2)
+4

.
13 lut 23:35
Zuzu: eh.
13 lut 23:36
Zuzu: możemy następne?
13 lut 23:36
Ajtek:
Możemy.
13 lut 23:37
Zuzu: | | 3 | |
Wyznacz współrzędne punktu przecięcia się prostej o równaniu y = |
| x−3 z prostą do niej |
| | 4 | |
prostopadłą i przechodzącą przez punkt P= (−3;1)?
| | −4 | |
Jeśli mają być prostopadłe to y2= |
| + b .. podstawiając wartości z punktu P wychodzi mi |
| | 3 | |
| | −4 | |
b= −3 czyli funkcja y2= |
| x−3.. |
| | 3 | |
Nie wiem czy to dobrze i nie wiem też jak wznaczyć punkt ich przeciecia..
13 lut 23:40
Ajtek:
Kiedy proste są prostopadłe
13 lut 23:41
Zuzu: a1 * a2 = −1 ?
13 lut 23:42
Ajtek:
Jest okej

.
Przyrównaj je do siebie

.
13 lut 23:42
Zuzu: Podpuszczasz mnie?!

tzn co mam zrobić?
13 lut 23:43
Ajtek:
Masz dwie proste y1 i y2. Te dwie proste przecinają się w jakimś punkcie ⇒ y1=y2 i tyle.
13 lut 23:44
Zuzu: ok
13 lut 23:45
Zuzu: x=0
13 lut 23:46
Zuzu: y=−3?
13 lut 23:46
Ajtek:

Yhy, masz rysunek
13 lut 23:48
Zuzu: next?
13 lut 23:48
Ajtek:
Dawaj, tylko od razu chcę odpowiedź

. Włącz myślenie, dorzuć do tego więcej pewności siebie i
nie rób błędów rachunkowych

.
13 lut 23:51
Zuzu: ale to jest ciut inne więc tu mi jeszcze pomożesz
| | a2 | | b2 | | 6a2−12a+8 | |
Udowodnij, że jeżeli a+ b = 2 to |
| + |
| = |
| |
| | b | | a | | a(2−a) | |
13 lut 23:53
Ajtek:
Nie mam siły na dowody dzisiaj

.
13 lut 23:56
Zuzu: jeeeeden, proszę
13 lut 23:57
Zuzu: a może ktoś inny?
13 lut 23:57
Ajtek:
Jedyne co mi przychodzi do głowy to:
a+b=2 /2
a2+2ab+b2=4
a2+b2=4−2ab
I dalej się baw.
13 lut 23:59
Zuzu: to później, następne do wyliczenia?
14 lut 00:00
Ajtek:
Ja powoli padam, zastosuj sie do mojej wskazówki z godz. 23:51

.
14 lut 00:01
Zuzu: okej
14 lut 00:01
Zuzu:
14 lut 00:01
Zuzu: dobranoc i dziękuję
14 lut 00:03
Ajtek:
Zacznij wierzyć w siebie, potencjał jest, tylko myślenie nie zawsze się pojawia. Zauważ, że
masz problem z bzdurami. A jak dostaniesz wskazówkę to lecisz z rozwiązaniem jak huragan.
Sam/a zacznij dawać sobie te wskazówki.
14 lut 00:05
Ajtek:
Spokojnej nocy

.
14 lut 00:05
Zuzu: dziękuję Ci
14 lut 00:06
Ajtek:
Sio spać

. Wypoczęty umysł pomaga

.
14 lut 00:07
Zuzu: grzecznie się posłucham i znikam spać
14 lut 00:10
Ajtek:
Wypoczęta głowa jest Twoim sprzymierzeńcem, pamiętaj o tym!
14 lut 00:10
Zuzu:
14 lut 00:11