ciągi arytmetyczne - obliczanie
talaru: pomożecie? wytłumaczy ktoś,jak to się dokładnie wszystko oblicza?
Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny ktorego suma wynosi 15, jeżeli do pierwszej liczby dodamy
1, do drugiej dodamy 4 a do trzeciej dodamy 19 to otrzymamy kolejne wyrazy ciagu
geometrycznego. Jaki to ciag arytmetyczny a jaki geometryczny.
12 lut 22:12
wredulus_pospolitus:
a1,a2,a3
z ciągów arytmetycznych wiemy, że:
a1 = a2 − r
a3 = a2 + r
a więc:
3a2 = 15 −> a2 = 5
a1+1 , 5+4 , a3 + 19 <−−− ciąg geometryczny
92 = (a1+1)(a3+19)
czyli 81 = (a2−r+1)(a2+r+19)
czyli 81 = (6−r)(24+r)
wylicz 'r'
wtedy wyliczysz a1 i a3
12 lut 22:22
12 lut 22:27