x^3+x^2≥8x+12
Krzysiek: x3+x2≥8x+12
witam przeniosłem wszystko na lewą stronę
czyli x3+x2−8x−12≥0 ale nie wiem co dalej z tym zrobić chciałem w dwa nawiasy ale to nic nie
da
12 lut 21:59
Bizon:
szukaj pierwiastków całkowitych
Zauważ, że jednym z nich jest x=3
12 lut 22:02
Krzysiek: nie wiem o co chodzi wytłumacz jakoś dokładnie krok po kroku albo naprowadź jakoś
12 lut 22:04
Bizon:
...po to aby narysować wykres wielomianu, który masz po lewej stronie
(z niego będziesz ustalał przedziały) musisz znaleźć jego miejsca zerowe.
Uczyłeś się przedstawiać go w postaci iloczynowej.
https://matematykaszkolna.pl/strona/3414.html
12 lut 22:10
Krzysiek: to chodzi żeby ze wzory skorzystać

(a−b)(a
2−ab+b
2)
12 lut 22:15
Bizon:
jeśli:
x
2+4x+4
(x
3+x
2−8x−12):(x−3)
−x
3+3x
2
4x
2−8x
−4x
2+12x
4x−12
−4x+12
czyli:
(x
3+x
2−8x−12)=(x−3)(x
2+4x+4)=(x−3)(x+2)
2
Masz pierwiastki ... znasz krotności ... rysuj wykres ... ustalaj przedziały
teorię masz tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/142.html
12 lut 22:16
Krzysiek: ale no nie rozumiem dlaczego dzialę przez x−3
12 lut 22:22
12 lut 22:24
Bizon:
Musisz sobie dokładnie przestudiować cały ten rozdział, który masz w pierwszym linku
12 lut 22:25
Krzysiek: no ale z kąd wiem że ten x = 3
wytłumacz mi od początku do końca co i jak proszę

jak w szkole
12 lut 22:27
Krzysiek: dobra bo widzę że dziś już nic nie zdziałam jutro się biorę ostro za przerabianie wszystkiego
od początku wielkie dzięki za pomoc
12 lut 22:28
Krzysiek: miał bym ostatnią prośbę do ciebie bizon w jakiej kolejności najlepiej powtarzać działy z
matematyki chodzi mi o wszystko od początku
12 lut 22:31
12 lut 22:31
Bizon:
... a nie masz powtórzenia w szkole?
12 lut 22:32
Bizon: to jest całkiem dobra kolejność −
12 lut 22:37
12 lut 22:37