.
https://matematykaszkolna.pl/strona/1401.html
w(1)=1+1−7−13−6≠0
W(−1)=1−1−7+13−6=0
w(2)=16+8−7*4−13*2−6= 24−28−26−6≠0
W(−2)=16−8−7*4+13*2−6 =8−28+26−6=0
Wielomian jest podzielny przez: (x+1), (x+2)
Dzielę przez ( x+1)
1 1 −7 −13 −6 x=−1
1 0 −7 −6 0
x4 + x3 − 7x2 − 13x − 6 =(x+1)*(x3−0x2−7x−6)
Dzielę (x3−7x−6) przez (x+2)
1 0 −7 −6 x=−2
1 −2 −3 0
⇔x4 + x3 − 7x2 − 13x − 6 =(x+1)*(x+2)*(x2−2x−3)
Δ=16
| 2−4 | 2+4 | |||
x= | lub x= | |||
| 2 | 2 |
. Łap jeszcze
Pozdrawiam.
Jakie zawody?
Całkowicie zapomniałem
Myślałem, że chodzi o matematykę
.