Linia prosta i płaszczyzna
Ewelina: Dane są dwa punkty:
(2, 4) i (−1,7).
Wyznaczyć równanie prostej, przechodzącej przez punkty:
a) zgadując to równanie
b) wyznaczając wektor kierunkowy prostej
c) za pomocą równania wyznacznikowego
6 lut 11:13
wredulus_pospolitus:
a) co to niby ma znaczyć 'zgadując' równanie
6 lut 11:14
Eta:
6 lut 11:14
Ajtek:
Bo to jest zadanie zagadka

Witaj
Eta

.
6 lut 11:17
6 lut 11:18
Ewelina: wredulus
pospolitus, nie wiem, takie zadania otrzymałam jako przygotowanie do egzaminu na
studiach

czy w punkcie c korzystam z równania prostej y = ax + b, wyznaczam wyznacznik główny,
wyznacznik x i wyznacznik y i z tego liczę x i y?
6 lut 11:19
6 lut 11:20
Ewelina: no czyli taki sposób jak opisałam.
a co z pkt b? jak wyznaczyć wektor kierunkowy prostej?
6 lut 11:22
bezendu:
Poszukaj w archiwum Eta i Gustlik milion razy pokazywali..
6 lut 11:24
Ewelina: okej, znalazłam, dzięki wielkie za pomoc!
6 lut 11:30
Ewelina: a co takim zadaniem:
Dane są dwa punkty A(−1,4), B(−3,14).
a) wyznaczyć równanie tej prostej. (wyznaczyłam, wyszło mi y=−5x−1
b) wyznaczyć przedstawienie parametryczne tej prostej, przyjmując, że punktem zaczepienia jest
środek odcinka AB.
I właśnie z punktem b mam problem. środek będzie miał współrzędne (−2, 9), ale o co chodzi z
tym przedstawieniem parametrycznym?
6 lut 11:42
AS:
b) wektor kierunkowy: [x2 − x1,y2 − y1]
c) wyznacznikowo
| y − y1 x − x1|
| y2 − y1 x2 − x1|
6 lut 11:43
Ewelina: ale co podstawiam za x2, x1 itd.?
6 lut 13:04
Janek191:
x
2 − x
1 = − 3 − (−1) = − 2
y
2 − y
1 = 14 − 4 = 10
więc
→
v = [ − 2; 10 ]
teraz środek odcinka AB
| | −1 −3 | |
S = ( |
| ; U{ 4 + 14}{2]) = ( − 2; 9 ) |
| | 2 | |
zatem opis parametryczny :
X = − 2 − 2 t
y = 9 + 10 t
6 lut 13:15
Ewelina: dzięki!
6 lut 13:51