abc
P@weł: PROSZE O SPRAWDZENIE
Zbadaj liczbe rozwiazan układu rownan:
| 2x − py = 1
<|
| 8px − y = 2
W zaleznosci od wartosci parametru 'p'
W= |2 −p| = −2 −(−8p
2) = 8p
2−2
|8p −1|
Wx= |1 −p| = −1−(−2p) = 2p−1
|2 −1|
Wy= |2 1| = 4−8p
|8p 2|
Układ ma jedno rozwiazanie gdy : W≠0 (oznaczony)
8p
2 − 2 ≠ 0
8p
2≠2
| | 1 | | 1 | |
Czyli ze "p" nie moze rownac sie |
| v − |
| , bo wtedy wyjdzie 0 a tak nie moze byc. |
| | 2 | | 2 | |
Układ ma nieskonczenie wiele rozwiazan gdy: W=0 ⋀ Wx=0 ⋀ Wy=0 (nieoznaczony)
W=0 ⋀ Wx=0 ⋀ Wy=0
8p
2−2=0 2p−1=0 4−8p=0
8p
2=2 2p=1/:2 8p=4
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
p= |
| v p=− |
| p= |
| p= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
" W zaleznosci od wartosci parametru p " sprawdzam dla p= |
| : |
| | 2 | |
| | 1 | |
W= 8( |
| )2 − 2= 0 Pasuje |
| | 2 | |
| | 1 | |
Wx= 2( |
| ) − 1 = 0 PASuje |
| | 2 | |
| | 1 | |
" W zaleznosci od wartosci parametru p " sprawdzam dla p= − |
| : |
| | 2 | |
| | 1 | |
W= 8(− |
| )2 − 2= 0 Pasuje |
| | 2 | |
| | 1 | |
Wx= 2(− |
| ) − 1 = −2 nie pasuje |
| | 2 | |
| | 1 | |
Wy= 4−8(− |
| )= 8 nie pasuje |
| | 2 | |
Układ nie ma rozwiazań gdy : W=0 ∧ (Wx≠0 ⋁ Wy≠0) (sprzeczny)
W=0 ∧ (Wx≠0 ⋁ Wy≠0)
8p
2−2=0 2p−1≠0 4−8p≠0
8p
2=2 2p≠1/:2 8p≠4
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
p= |
| v p=− |
| p≠ |
| p≠ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
W= 8( |
| )2 − 2= 0 Pasuje |
| | 2 | |
| | 1 | |
Wx= 2( |
| ) − 1 = 0 nie pasuje |
| | 2 | |
| | 1 | |
Wy= 4−8( |
| )= 0 nie pasuje |
| | 2 | |
| | 1 | |
W= 8(− |
| )2 − 2= 0 Pasuje |
| | 2 | |
| | 1 | |
Wx= 2(− |
| ) − 1 = −2 PASuje |
| | 2 | |
Bo W=0 ∧ (Wx≠0 ⋁ Wy≠0)
ODPOWIEDZ:
| | 1 | | 1 | |
Gdy p= |
| ⋁ p= − |
| układ ma 1 rozwiazanie |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Gdy p= |
| układ ma nieskonczenie wiele rozwiazan |
| | 2 | |
| | 1 | |
Gdy p= − |
| układ nie ma rozwiazan− sprzeczny |
| | 2 | |
Czy tak rozwiazane zadanie jest w 100% prawidłowe
2 lut 03:51
P@weł: I jeszcze jedno zadanie :
Zbadaj liczbe rozwiazan ukladu rownan w zaleznosci od wartosci parametru A.
| x + 2y = 1
<|
| ax + a2y = 2
| 1 2 |
W= | | = a2 − 2a
| a a2|
| 1 2 |
Wx= | | = a2 − 4
| 2 a2|
| 1 1 |
Wy= | | = 2 − a
| a 2 |
Układ rownan OZNACZONY : W≠0
a2 − 2a ≠ 0
a(a−2)≠0
a≠0 v a−2≠0
a≠2
Dla a≠0 i a≠2 mamy 1 rozwiazanie
Układ rownan Nieoznaczony: W=0 ⋀ Wx=0 ⋀ Wy=0
a2−2a=0 a2−4=0 2−a=0
a(a−2)=0 a2=4 a=2
a=0 v a=2 a=2 v a=−2
W zaleznosci od wartosci parametru A sprawdzam dla a=0 , a=2 , a=−2
a=0
W= a2 − 2a = 0 pasuje
Wx= a2 − 4 = −4 nie pasuje
Wy= 2 − a = 2 nie pasuje
a=2
W= a2 − 2a = 0 pasuje
Wx= a2 − 4 = 0 pasuje
Wy= 2 − a = 0 pasuje
dla a=−2
W= a2 − 2a = 8 nie pasuje
Wx= a2 − 4 = 0 pasuje
Wy= 2 − a = 0 pasuje
Uklad rownan SPRZECZNY: W=0 ⋀ (Wx≠0 ⋁ Wy≠0)
a2−2a=0 a2−4≠0 2−a≠0
a(a−2)=0 a2≠4/√ a≠2
a=0 v a=2 a≠2 v a≠−2
W zaleznosci od wartosci parametru A sprawdzam dla a=0 , a=2 , a=−2
a=0
W= a2 − 2a = 0 pasuje
Wx= a2 − 4 = −4 pasuje
Wy= 2 − a = 2 pasuje
a=2
W= a2 − 2a = 0 pasuje
Wx= a2 − 4 = 0 nie pasuje
Wy= 2 − a = 0 nie pasuje
dla a=−2
W= a2 − 2a = 8 nie pasuje
Wx= a2 − 4 = 0 nie pasuje
Wy= 2 − a = 0 nie pasuje
Bo W=0 ⋀ (Wx≠0 ⋁ Wy≠0)
Odpowiedz:
Gdy a≠0 i a≠2 układ ma 1 rozwiazanie
Gdy a=2 układ rownan ma nieskonczenie wiele rozwiazan
Gdy a=0 układ rownan jest sprzeczny
Prosze sprawdzic czy te zadanie jest zrobione tez poprawnie
2 lut 04:27
2 lut 04:32
P@weł: Moze mi ktos ze znających się osob na parametrach pomóc w tych 2 zadaniach?
2 lut 10:24
P@weł: Pomocy
2 lut 11:05
J: pierwsze wygląda na OK, nie widzę błędu
2 lut 16:00
P@weł: Moze ktos przejrzeć te 2 zadania, czy sa od poczatku do konca poprawnie?
2 lut 19:24
P@weł: POMOCY

? znajdzie sie ktos kto pomoze?
2 lut 20:54
Bogdan:
Właśnie sprawdzam, moment
2 lut 21:20
P@weł: ok
2 lut 21:28
Bogdan:
Prawie dobrze (w zadaniu 1 powinien być znak ≠, a nie = dla opisu układu oznaczonego)
i za rozwlekle. Wystarczy tak:
Zadanie 1.
W = 8p
2 − 2 = 2(2p − 1)(2p + 1), W
x = 2p − 1, W
y = 4 − 8p = −4(2p − 1)
| | 1 | | 1 | |
a) układ jest oznaczony dla p ≠ |
| i p ≠ − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
b) układ jest nieoznaczony dla p = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
c) układ jest sprzeczny dla p = − |
| |
| | 2 | |
Zadanie 2.
W = a
2 − 2a = a(a − 2), W
x = a
2 − 4 = (a − 2)(a + 2), W
y = −(a − 2)
a) układ jest oznaczony dla a ≠ 0 i a ≠ 2
b) układ jest nieoznaczony dla a = 2
c) układ jest sprzeczny dla a = 0
2 lut 21:33
P@weł: Ale w zadaniu 1 jest znak ≠ dla opisu oznaczonego, chyba ze gdzies przeoczylem, musialem
rozpisac by dokladnie to zrozumiec

BOGDAN DZIEKUJE BARDZO

2 lut 21:37
Bogdan:
Przeczytaj swoją odpowiedź w zadaniu 1
2 lut 21:48
P@weł: masz racje, przeoczylem ,dzieki
2 lut 22:14