


! PARAMETR P:
Zbadaj liczbe rozwiazan układu rownan
| 2x − py = 1
<|
| 8px − y = 2
w zaleznosci od wartosci parametru p.
jak to zrobic wg tego
https://matematykaszkolna.pl/strona/1192.html
.
Kiedy W=0 i Wx≠0 lub Wy≠0 układ jest sprzeczny.
Chodzi mi tylko o to, aby P@weł to widział. Twój zapis jest trochę mało czytelny, wg mnie.
| 1 | ||
p2≠ | /√ | |
| 4 |
| 1 | 1 | |||
p≠ | v p≠ − | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
p2= | /√ p= | p= | ||||
| 4 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
p= | v p= − | |||
| 2 | 2 |
?
| 1 | 1 | |||
p≠ | p≠ | |||
| 2 | 2 |
.
| 1 | ||
Gdy p≠± | układ ma jedno rozwiązanie; | |
| 2 |
| 1 | ||
gdy p= | układ ma nieskończenie wiele rozwiązań; | |
| 2 |
| 1 | ||
gdy p=− | układ jest sprzeczny. | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
Ajtek no dobra do tego ze ma jedno rozwiazanie gdy p≠ | i p≠− | to widze bo tyle | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
mi wyszlo w obliczeniach , ale dlaczego napisales ze ma nieskoczenie wiele gdy p= | ||
| 2 |
| 1 | 1 | |||
skoro w moich obliczeniach wyszlo mi p= | v p=− | , a w sprzecznym mi wyszlo | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
p≠ | a nie tak jak ty napisales p=− | |||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
Zauważ, że dla p= | zerują sie wszystkie wyznaczniki, zatem układ jest nieoznaczony. | |
| 2 |
| 1 | ||
Dla p=− | zeruje sie tylko wyznacznik W (główny). Wx i Wy nie są zerowe, dlatego układ | |
| 2 |
| 1 | ||
Warunek pierwszy jest oczywisty, czyli dla p≠± | układ ma jedno rozwiązanie, rozumiem ![]() | |
| 2 |
| 1 | ||
p2≠ | /√ | |
| 4 |
| 1 | 1 | |||
p≠ | v p≠− | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
No to to rozumiem bo jasno widac ze wynikiem jest p≠ | v p≠− | |||
| 2 | 2 |
chce to zrozumiec bo nie mialem z tym doczynienia na korkach a nuz pojawi sie
na maturze roz
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
p = ± | ∧ (p ≠ | ∨ p ≠ | ) ⇒ p = − | mamy układ sprzeczny | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
Policzyłeś, że W=0 ⇔ p= | lub p=− | oraz Wx=0 ⇔ p= | i | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | ||
Wy=0 ⇔ p= | ||
| 2 |
| 1 | ||
Zatem układ ma nieskończenie wiele rozwiązań dla p= | ||
| 2 |
| 1 | 1 | |||
Wyznacznik W dla p=− | jest równy, zero ale Wx i Wy dla p=− | są różne od zera, | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
dlaczego pod uwage wzieles tylko wszystkie p= | , dlaczego nie bierzemy pod uwage | |
| 2 |

?
| 1 | ||
p=− | ||
| 2 |
| 1 | ||
Policzyłeś, że W=0 ⇔ p=± | , natomiast: | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
p= | p= | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
Tulko dla p= | te wyznaczniki zerują się. Dla p=− | Wx i Wy na 100% nie będą równe | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
Możesz podstawić dla Wx i Wy p=− | i zobaczysz to. | |
| 2 |
| 1 | ||
Mowisz "zeruja sie " chodzi tobie ze po podstawieniu pod "p" | w ukladzie rownan: | |
| 2 |
| 1 | ||
| 2x − ( | )y = 1 | |
| 2 |
| 1 | ||
| 8( | )x − y = 2 | |
| 2 |
| 1 | ||
a dla p=− | ||
| 2 |
.
| 1 | ||
dla p= | : | |
| 2 |
| 1 | ||
| 2x − ( | )y = 1 | |
| 2 |
| 1 | ||
| 8( | )x − y = 2 | |
| 2 |
| 1 | ||
| 2x − | y = 1 /*(−2) | |
| 2 |
| 1 | ||
Dla p=− | ||
| 2 |
| 1 | ||
| 2x − (− | )y = 1 | |
| 2 |
| 1 | ||
| 8(− | )x − y = 2 | |
| 2 |
| 1 | ||
| 2x + | y = 1 /*2 | |
| 2 |
?
? musze tak wszystko
rozpisywac wedlug ukladow
| 1 | ||
Należy pomyśleć, tak jak tutaj. Skoro policzyłeś wyznaczniki i dal p= | Wszystkie | |
| 2 |
| 1 | ||
wyznaczniki sie zerują, to dla tego samego p= | nie mogą być ≠0. Leć spać ![]() | |
| 2 |
Dzisiaj już nie siedź, szkoda czasu wg mnie.
, wole wykorzystac jeszcze czas puki mozna zeby pozniej nie zalowac
.
| 2 | 1 | 2 | 1 | |||||
k1: 2x − py = 1 ⇒ y = | x − | , a1 = | , b1 = − | ; | ||||
| p | b | p | b |
| 1 | 1 | |||
a1 ≠ a2 ⇒ p ≠ − | i p ≠ | |||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
a1 = a2 i b1 = b2 ⇒ p = | ||
| 2 |
| 1 | ||
a1 = a2 i b1 ≠ b2 ⇒ p = − | ||
| 2 |
hehehe, jeszcze mam jedno pytanko co do tego zadania czyli
| 1 | 1 | |||
jesli w ukladzie oznaczonym wyjda mi wyniki p≠ | i p≠− | i sa one dla ukladu | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
tak samo jak wyjdzie mi ze p= | jest prawidlowe dla ukladu nieoznaczonego to dalej tez | |
| 2 |
MAM racje
?
.
Co mądra głowa, to mądra głowa!
Pozdrawiam.
| 2 | −p | 1 | p | 1 | 1 | |||||||
1) jeśli | ≠ | ⇔ | ≠ | ⇔ |p|≠ | ⇔ p≠ ± | , to | ||||||
| 8p | −1 | 4p | 1 | 2 | 2 |
| 2 | −p | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
2) jeśli | = | = | ⇔ p= ± | i p= | ⇔ p= | , to | ||||||
| 8p | −1 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 2 | −p | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
3) jeśli | = | ≠ | ⇔ p= ± | i p≠ | ⇔ p= − | , to | ||||||
| 8p | −1 | 2 | 2 | 2 | 2 |
Z Bogdanem sie nie dyskutuje
Cześć pigor
.
Dobra dzieki panowie za pomoc