Kalendarz matematyczny
Paweł: Mam takie zadanie 3a
3 * (2a
2b
5)
2 : 18(a
2b)
4 * b
5
Dla a = 3 i b = 999 ma wartość równą ?
Znalazłem na forum odpowiedź
https://matematykaszkolna.pl/forum/24837.html
ale chcę żeby ktoś mi to wytłumaczył krok po kroku bo tam nie
wiedziałem skąd się wzięło
2b
−−−
3a
1 lut 11:27
1 lut 11:42
Paweł: Wyszło mi, że (2a2b5)2= 2a4*b10
2 lut 13:26
Paweł: PS powinno wyjść nie 2a4*b10 tylko 4a4*b10 i rozwiązałem już to sam z pomocą innych stron
ale i tak dzięki za chęć pomocy
2 lut 14:27
dero2005:
| 12a7(2a2b5)2 | | 3a34a4b10 | |
| = |
| = |
| 18(a2b)4b5 | | 18a8b4b5 | |
| | 12a7b10 | | 2b | | 2*999 | |
= |
| = |
| = |
| = 2*111 = 222 |
| | 18a8b9 | | 3a | | 9 | |
(an)m = an*m
(an*am) = a(n+m)
(an:am) = a(n−m)
a−n = 1an
2 lut 15:13
dero2005:
w pierwszym liczniku powinno być
3a3(2a2b5)2
2 lut 15:15