wyznacz ciąg arytmetyczny (a_n).
Kinga.k:
Pomocy ! w ogóle tego nie rozumiem !
30 sty 11:14
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/264.html zobacz jak powstaje kolejny wyraz w tym ciagu
czemu jest rowny wyraz a
2 ?
jesli wiesz to dalej juz tylko podstawic i po zadaniu
zobacz takze czemu jest rowny wyraz a
n tego ciagu
30 sty 11:22
J: Na "oko" widać, że ten układ równań jest spełniony przez parę liczb: 2 i 5
Bedą zatem dwa ciągi: a1 = 2 i a2 = 5 lub a1 =5 i a2 = 2
a2 − a1 = 5 − 2 = 3 = r i ciąg ma postać: an = a1 + (n−1)*3 lub
a2 − a1 = 2 − 5 = −3 = r ciąg ma postać: an = a1 + (n−1)*(−3) ⇔an = a1 −3(n−1))
30 sty 11:31
5-latek: Czesc J . No to niech mysli
30 sty 11:33
J: Matematycznie: wylicz a1 z pierwszego równania i podstaw do drugiego i oblicz a2,potem a2
podstaw do pierwszego − wylicz a1.Oblicz różnicę ciągu "r". Ciag ( będą dwa) ma postać:
an = a1 + (n−1)*r
30 sty 11:33
J: Cześć "5−latek"

.Chyba,że to znowu sprawdzian
30 sty 11:34
5-latek: Pewnie tak

<
POMOCY
30 sty 11:35
Marcin: ew. można za a
2 podstawić a
1+r i też liczyć
30 sty 11:36
5-latek: ja mysle ze to wlasnie klopoty rachunkowe sa przyczyna tego wolania o pomoc
Ale moge sie mylic .
30 sty 11:38
Marcin: Ja mam nadzieję, że nie

To takie sprawdzanie czy forum nie śpi
30 sty 11:40
5-latek: Marcin Ty mozesz jestes tegorocznym maturzysta ?
30 sty 11:42
Marcin: Jestem niestety
30 sty 11:51
30 sty 11:53
hania: rozwiązac nierównosc kwadrayową −2x2−5x+3≤0 bardzo proszę o pomoc
30 sty 12:01
5-latek: TO zadanie jest za proste zeby je tu rozwiazywac . OK?
30 sty 12:03
Heniek:
a sama Δ nie potrafisz obliczyć?
30 sty 12:03
Marcin: Dla mnie to nie są łatwe zadania, ale dla niektórych na pewno

Według mnie na maturze nie
powinny się takie pojawić

Możesz jakoś podpowiedzieć jak rozpocząć w ogóle to zadanie
pierwsze?
30 sty 12:06
andrzej: oblicz sumę trzystu początkowych wtrazów ciągu arytmetycznego w kturym a8=−32 i a19=22
pomozcie plis
30 sty 12:15
5-latek:

Tam ma byc oczywiscie 188−α
Ab=DC=a BC=AD=b kat DAB= kat DCB= alfa <90 D
1b=AC DD
1=h
Objetosc gran=S
ABCD*h
POle rownolegloboku S
abcd=a*b*sinalfa
Wyskoksc h wyznacz z trojkata BDD
1. dalej sam
30 sty 12:23
Heniek:
Ej, małolat − rysuj porządnie
30 sty 12:24
5-latek: Andrzej to zadanie jest proste zeby tu je rozwiazywac
Wyznacz roznice r i wzor na sume i po zadaniu
30 sty 12:27
5-latek: Jak na moje mozliwosci to i tak jest to porzadnie narysowane
30 sty 12:29
Heniek:
to rysuj sobie młody Picasso w domu dla siebie, a nie dla innych w sytuacji, gdy rysunek ma
wyjaśniać jakiś problem matematyczny
30 sty 12:36
5-latek: A czego nie rozumiesz z tego rysunku ? Jaki masz klopot ? Napisz to wyjasnie .
Potrafisz tu rysowac ? Jesli tak to narysuj i popraw ten rysunek jesli jest zly OK?
30 sty 12:44
Marcin: | | 1 | |
Nie znamy |BD|, ale można może ze wzoru że |
| |AC|*|BD|=a*b*sinalfa próbować go wyliczyć  |
| | 2 | |
Czy kompletnie zle myślę?
30 sty 12:49
5-latek: Marcin przekatna BD mozesz wyznaczyc z trojkata ABD i skorzystaj z tweirdzenia cosinusow
Natomiast przekatna BD1 z trojkata ADC zauwaz ze BD1=Ac i tez tw cosinusow
30 sty 12:58
5-latek: Podpowiem CI (BD)2=a2+b2−2abcosα
Wobec tego (BD1)=(AC)2= a2+b2−2ab*cos czego ?
30 sty 13:07
Marcin: cos(180−α)?
30 sty 13:16
5-latek: Tak Po trzykroc tak

Teraz h= wylicz h do podstaw do wzoru na objetosc co jset napisany na poczatku
30 sty 13:18
5-latek: Dokoncz to zadanie bo ja juz muszse jechac do pracy OK?
30 sty 13:25
Marcin: Miłego dnia i dziękuję

Jeszcze pytanie na szybko.. można wyliczać h z np pitagorasa?
30 sty 13:26
5-latek: Alez nawet nalezy
30 sty 13:27
Marcin: ok, to biorę się do roboty

Dziękuję jeszcze raz
30 sty 13:27