trójkąt równoramienny
trudno: Dane są długości boków trójkąta równoramiennego: 25 cm 25 cm 14 cm
Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie. na poziomie 1liceum, bez sinusów i
her..cośtam

proszee pmocy. doszłam tylko do policzenia 24 z pitagorasa; nawet nie wiem czy
to potrzebnie
29 sty 19:45
Eta:

P(ABC)=.........
29 sty 20:13
29 sty 20:13
29 sty 20:14
Eta:
29 sty 20:16
PW: | | abc | |
Mila, obawiam się, że wzór z ułamkiem |
| jest jeszcze nieznany (chyba dowodzi się |
| | 4R | |
go z tw. sinusów).
Proponuję staruszka Pitagorasa.
h już policzyłaś, a symetralne boków przecinają się na wysokości (która też przecież jest
symetralną) w pewnym punkcie S. Mamy więc podział h na dwa odcinki: CS = R i SD = h−R.
Trójkąt SDB jest prostokątny, wiemy że DB = 7, SB = R i SD = 24−R
7
2+(24−R)
2 = R
2
49 +576−48R+R
2 = R
2
48R = 625
− udało się, mamy to samo.
29 sty 20:40
Eta:
U mnie jest
chochlik
| | a*b*b | |
R= |
| (przepraszam  |
| | 4P | |
29 sty 20:56
trudno: Dziękuję wszystkim. "niefrasobliwa uczennica" nie znała do tej pory wzoru i nie czekała na
gotowca, tylko na olśnienie, więc wytłumaczenie z pitagorasem by Mila baardzo mi pomogło. nie
zauważyłam trójkąta SDB. teraz mogę zamknąć to okno i rozwiązać zadanie sama, a to najbardziej
chciałam osiągnąć
29 sty 21:17
PW: Tak trzymaj, a wzór warto przyswoić, wcześniej czy później będzie.
29 sty 21:23
trudno: pewnie jutro albo za 2 lekcje
29 sty 21:26
trudno: aa, wytłumaczenie by PW! dziękidzięki
29 sty 21:28