Wielomian z parametrem
Wiesiu: Witam, byłem nieobecny w szkole z powodu choroby, ominęło mnie kilka tematów z matematyki i
kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Bardzo bym prosił o pomoc.
Dla jakiej wartości parametru m wielomian w(x)=2x3−(m+7)x2+(m2−2m+7)x+6
jest podzielny przez dwumian q(x)=x−m.
28 sty 08:41
J: Jeżeli liczba "a" jest pierwiastkiem wielomianu W(x), to wielomian ten jest podzielny przez
dwumian
(x−a) [twierdzenie]
Zatem w tym przykładzie liczba "m" musi być pierwiastkiem wielomianu W(x),czyli W(m) = 0.
28 sty 08:51
Wiesiu: wtedy wychodzi, że 2m3−9m2+7m+6=0 i nie umiem tego rozłożyć i obliczyć
28 sty 09:03
J: Zauważ, że liczba m=2 jest pierwiatkiem tego ostatniego wielomianu, a więc jest on podzielny
przez ....
28 sty 09:08
Wiesiu: x−2? skąd wiemy, że 2?
28 sty 09:18
28 sty 09:24
Wiesiu: ale co dalej z tym zadaniem? nadal nie rozumiem
28 sty 09:25
J: Skoro m=2 jest pierwiastkiem wielomianu W(m) = 2m3 − 9m2 +7m +6 , to ten wielomoan musi być
podzielny przez m−2.Podziel więc ten wielomian przez m−2 i w wyniku otrzymasz trójmian
kwadratowy.
Bedzie: W(m) = P(m)(x−2), gdzie P(m) będzie wielomianem 2−go stopnia.
28 sty 09:30
28 sty 09:43
Wiesiu: nadal nie wiem dla jakiej wartości m to będzie
28 sty 09:48
J: Podziel wielomian 2m3 − 9m2 +7m +6 przez dwumian m−2.
28 sty 09:56
Wiesiu: wyszło mi 2m2−5m+17 i reszta 40
28 sty 10:08
Wiesiu: źle... 2m2−5m−3 wyszło
28 sty 10:10
J: Nie chce mi się,a co więcej nie cierpię dzielenia wielomianów. Jak mogła Ci wyjśc reszta 40,
jesli ten wielomian jest podzielny przez dwumian m−2, wiec reszta MUSI wyjść ZERO.
28 sty 10:12
Wiesiu: poprawiłem, wyszło 2m
2−5m−3 bez żadnej reszty

ale nadal nie wiem co dalej
28 sty 10:14
J: No to teraz możesz napisać:
W(m) = (2m2 − 5m −3)(m−2)
W(m) = 0 ⇔ (2m2 − 5m −3)(m−2) = 0, i rozwiąz to ostatnie równanie.
28 sty 10:15
Wiesiu: dziękuję niezmiernie
28 sty 10:20
J: Jaki dostałes wynik ?
28 sty 10:21