wielomian, parametr, reszta z dzielenia
Wiesiu: Witam, byłem nieobecny w szkole z powodu choroby, ominęło mnie kilka tematów z matematyki i
kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Bardzo bym prosił o pomoc.
Wyznacz wartość parametru m dla którego reszta z dzielenia wielomianu
w(x)=2x9+m3x8+(m2−2)x5−4m(1+m)x2+3mx przez dwumian x+1 jest równa 1
28 sty 09:07
J: Jeżeli podzielimy w(x) przez dwumian (x+1), to otrzymamy wielomian P(x) i resztę R(x):
W(x) = P(x)*(x+1) + R(x).
Zauważ, że W(−1) = P(x)*(−1 + 1) +R(x) = R(x)
Czyli postaw za x liczbę −1 i otrzymasz R(m), potem naózz warunek R(m)=0
28 sty 09:21
J: Warunek: R(m) =1 oczywiście
28 sty 09:22
28 sty 09:43
Wiesiu: W(−1)=m3−5m2−7m i to ma się równać 1?
28 sty 09:49
J: Tak.
28 sty 09:52
Wiesiu: a jak to obliczyć?
28 sty 10:06
J: m3 − 5m2 − 7m = 1 ⇔ m3 − 5m2 − 7m − 1 = 0 ... i rozwiązuj.
28 sty 10:18
Wiesiu: nigdy nie umiem rozbić na czynniki takiego równania, mogę uzyskać jakąś podpowiedź?
28 sty 10:22
J: Nie zawsze da się " z głowy" rozłożyć na czynniki. Dałem Ci link, gdzie jest trochę teorii na
ten temat
Tutaj wypisujesz dzielniki wyrazu wolnego, czyli "1" . Ma on dwa podzielniki; 1 oraz −1.
Po podstawieniu m = −1 do równania otrzymasz: −1 − 5 +7 − 1 = 0,czyli m = −1,jest
pierwiastkiem tego wielomianu, a więc wielomian jest podzielny przez ( m +1). Więc podziel.
28 sty 10:29
Wiesiu: wychodzi m2−6m−1 i to normalnie delta itd. ?
28 sty 10:31
J: Tak.
28 sty 10:34
Wiesiu: dziękuję Panu bardzo serdecznie
28 sty 10:35
J: Oby tylko był z tego pożytek
28 sty 10:42
Wiesiu: a gdy mam x3−7x+6=0 i nie umiem tego rozłożyć to przez co mogę podzielić?
28 sty 11:06
5-latek: wypisz dzielniki wyrazu wolnego
28 sty 11:09
5-latek: Poza tym post 10:29
28 sty 11:10
Wiesiu: tak, ale tym sposobem wcale mi nie wychodzi, stale zostaje wyraz wolny
28 sty 11:14
5-latek: Wiesiu ja CIe prosilem o cos
Wiec to zrob , a potem policzymy Dobrze?
28 sty 11:16
Wiesiu: ok podzieliło mi się przez x−2 i wyszło x2+2x−3 i rozwiązując równanie kwadratowe wyszło x=−3
i x=1 a miałam obliczyć 3 pierwiastek, te dwa były już podane w treści, więc co robię źle?
28 sty 11:18
Wiesiu: tak samo z x3−5x2+3x+9=0 mam obliczyć pierwiastki i też nie mogę rozłożyć... głąb ze mnie na
ptotęgę
28 sty 11:24
J: Zauważ, że x = −1 jest pierwiastkiem tego wielomianu, a więc jest podzielny przez dwumian... ?
28 sty 11:26
5-latek: Do postu 11:18 nic nie robisz zle przeciez masz wyznaczone 3 pierwiastki tego rownania
x=2 , x=1 i x=−3
28 sty 11:27
Wiesiu: ok, dziękuję

czyli te pierwiastki są dzielnikami wyrazu wolnego ?
28 sty 11:30
J: Nie bredź. 2 jest podzielnikiem 9 ?
28 sty 11:32
Wiesiu: chodziło o ten poprzedni przykład, tego z 9 nadal nie rozwiązałem
28 sty 11:39