pomoc
Uczeń Jan: bo mam jeszcz 3 zadania help na litoc boska bo jutro w szkole zgine smiercia tragiczna

mam udowodnic tozsamosc
sin
3x + sin3x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = ctgx
cos
3x − cos3x
27 sty 15:45
wredulus_pospolitus:
a pisałes że to ostatni przyklad
kłamczuszek
27 sty 15:46
Uczeń Jan: wredus trygonometri to ni elatwy dzial a widzialem ze miroslawowi pomogles i dobrze mu
wytlumaczyles bo jego 2 przyklady byly tez w moim pd

to pomoz prosze
27 sty 15:48
wredulus_pospolitus:
ejjj ... ale juz bez robienia ze mnie idioty ... nie rób ze mnie większego imbecyla niz jestem
27 sty 15:49
Uczeń Jan: nie robie tylko pytam
27 sty 15:50
Uczeń Jan: no dobra

sam widzisz wredus ze z trygonometri guzik wielkie G umiem
27 sty 15:50
27 sty 15:51
Uczeń Jan: nie robie nie robie
27 sty 15:51
Uczeń Jan: wiem

poprostu zmienilem bo sie obawialem czy dalej mi pomozeszmysallem ze wkoncu sie
wkurzysz

ale trygonometri wgl nie umiem bylem w szkole na zajeciach i zajeciach dodatkowych
na korkach z matmy i dalej nie umiem
27 sty 15:52
Uczeń Jan: daltego pomoz mi i dam spokoj no chyba ze nie chcesz to sam si epomecze i moze jakos zrobie
27 sty 15:52
27 sty 15:53
27 sty 15:53
Uczeń Jan: aha ale tych wzor co zaleciles ni emilismy na lekcji na lekcji mielismcy jedynie
sin(a+b)
sin(a−b)
cos(a+b)
cos(a−b)
sinA + sinB
sinA − sinB
cosA + cosB
cosA − cosB
sin 2a
cos 2a
i z tych kazal nam nauczyciel korzystac
27 sty 15:58
wredulus_pospolitus:
w
yłącznia
27 sty 15:58
Uczeń Jan: a = α A = α
b = β B = β
27 sty 15:58
Uczeń Jan: tzn ?
27 sty 15:59
wredulus_pospolitus:
no to lecisz
sin3x = sin2xcosx + sinxcos2x = 2sinxcos2x + sinx*(1−2sin2x) =
= 2sinx*(1−sin2x) + sinx − 2sin3x = 2sinx − 2sin3x + sinx − 2sin3x = 3sinx − 4sin3x
analogicznie rozpisz cos3x
27 sty 16:00
Uczeń Jan: nie rozumiem cos ty zrobil z tym sin3x
27 sty 16:02
J: sin3x = sin(2x +x) , a ten wzór już nauczyciel kazał stosować
27 sty 16:02
wredulus_pospolitus:
wzory które użyłem:
1) sin(a+b) = .....
2) sin(2a) = .....
3) cos(2a) = .... = .... = ..... (wybrałem tą wersję, w której nie występuje żaden cosinus)
4) 1 = sin2x + cos2x => cos2x = 1− sin2x
27 sty 16:02
Uczeń Jan: aaaa sin (2x+x) :^^
27 sty 16:02
Uczeń Jan: a cos 3x jak rozpisac
27 sty 16:08
J: cos(2x+x)
27 sty 16:10
Uczeń Jan: no dobra ale ta lewa strona ma byc rowna ctgx a wychodzi w liczniku sinus a w mianowniku coisnu
a sin na cos to tanges
27 sty 16:12
Uczeń Jan:
27 sty 16:14
J: Co Ty mieszasz. W liczniku zamiast sin3x podstaw 3sinx−4sin3x, a w mianowniku zamiast cos3x
podstaw 4cos3x − 3cosx
27 sty 16:19
Uczeń Jan: no i co dalej
27 sty 16:19
J: Jak to co, podstaw i licz.
27 sty 16:23
Uczeń Jan: no to jakpodstawie to wychodzi
3sinx − 3sin3x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5cos3x − 3cosx
27 sty 16:25
27 sty 16:27
J: | sin3x + 3sinx − 4sin3x | |
| = .. licz |
| cos3x −(4cos3x − 3 cosx) | |
27 sty 16:29
Uczeń Jan: tzn
27 sty 16:30
Uczeń Jan: no odjolem i wl icznku sa sinusy a mianowniku cosinusy i nie wiem co dalej
27 sty 16:30
J: Człowieku, ocknij się ! w liczniku zredukuj wyrazy podobne, w mianowniku pozbądż się nawiasu i
zredukuj wyrazy podobne.
27 sty 16:32
Uczeń Jan: no to wychodzi
3sinx − 3 sin
3x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3cosx − 3cos
3x
iii

27 sty 16:35
J: Wreszcie coś mądrego. Teraz w liczniku wyłącz przed nawias 3sinx, a w mianowniku 3cosx
27 sty 16:38
Uczeń Jan: nom juz
27 sty 16:39
J: Dziękuje za pomoc.
27 sty 16:42
Uczeń Jan: wyszlo dzieki
27 sty 16:42
Uczeń Jan: juz rozwiazalem i wgl dzieki wielkie
27 sty 16:43