Pytanie
Miosław: mam pytanie jak jest wzor sinα/cosα = tgα to CZY

sin
α/cos
2α=tg
α czy tgα
27 sty 14:55
wredulus_pospolitus:
a w życiu
27 sty 14:56
Miosław: sin
2x
−−−−−−−−−− = tg
2x

cos
2x
27 sty 14:59
Miosław: to nie jest prawda
27 sty 14:59
wredulus_pospolitus:
tak
27 sty 15:00
Miosław: to mam inne pytanie
27 sty 15:01
Miosław: bo mam uproscic
sinx cos2x sinx(cos
2x − sin
2x) cos
2x − sin
2x cos
2x sin
2x
−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−− − −−−−−−−−−−− =
cosx sin2x cosx 2sinx cosx 2cos
2x 2cos
2x 2cos
2x
dobrze to jest

co dalej
27 sty 15:04
wredulus_pospolitus:
podziel
27 sty 15:06
wredulus_pospolitus:
pierwszy ułamek to ile to będzie

a drugi zamień na ... funkcja trygonometryczna jakaś
27 sty 15:07
Miosław: czyli bedzie
1 sin
2x
= −−−−− − −−−−−−−−
2 2cos
2x
da sie z tym cos zrobic jeszcze
27 sty 15:07
Miosław: własnie nei wiem co z tym drugim zrobic
27 sty 15:08
Miosław: a mozna np tak
27 sty 15:09
Miosław: np tak :
sin
2x 1 sinx
−−−−−−−−−− = −−−− (razy) −−−−−−−−−−−−−
2cos
2x 2 cosx
i cały drugi nawuas do kwadratu
27 sty 15:10
27 sty 15:11
Miosław: wredus bo mam ostatni orzyklad na dzis

pomoz lub podpowiedz
27 sty 15:12
wredulus_pospolitus:
nom
27 sty 15:13
Miosław: wiec
cos22x − 1
−−−−−−−−−−−−−−−
sin22x − 1
27 sty 15:13
wredulus_pospolitus:
1) jedynka trygonometryczna w liczniku i w mianowniku
2) redukujesz w liczniku i mianowniku
3) zamieniasz to na tg22x i tyle
27 sty 15:17
Uczeń-Jan: wiesz jak boprobuje cos wymysle podstawiac ale lipa wychodzi
27 sty 15:17
J: Skorzystaj z "jedynki" trygonometrycznej.
27 sty 15:18
Uczeń-Jan: o fuck dobre bo 1 zasotosowalem ale nie zauwazylem skrocenia ^^ dzieki
27 sty 15:18
J: sin22x + cos22x = 1
27 sty 15:20
Mirosław: wredus jestes
27 sty 15:28
Mirosław: bo tam powinno byc chyba tg22x +1
27 sty 15:28
Mirosław: bo jest
cos22x −sin2x+cos2x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sin22x − sin2x+cos2x
27 sty 15:29
wredulus_pospolitus:
niii
1 = sin
2(dowolnego kąta) + cos
2(tego samego dowolnego kąta)
a więc tak:
1= sin
22x + cos
22x
27 sty 15:31
Mirosław: cos22x / sin22x = tg22x
27 sty 15:33
Mirosław: a tam jeszcze zostaje w liczniku i mianowniu jedynka trygonometryczna
27 sty 15:33
J: Zle podstawiłeś "jedynke", popatrz na post 15:20
27 sty 15:33
wredulus_pospolitus:
raczej −sin
22x/(−cos
22x) = tg
22x
27 sty 15:33
Mirosław: pocztakowy przyklad to
cos22x −1
−−−−−−−−−−−−−−−−
sin22x − 1
27 sty 15:34
wredulus_pospolitus:
zamieniasz jedynke w liczniku i mianowniku i co zostaje
27 sty 15:37
J: | cos2x − (sin22x + cos22x) | | −sin22x | |
| = |
| = tg22x |
| sin2x − (sin22x + cos22x) | | −cos22x | |
27 sty 15:37
Mirosław: no mnie sie wydje ze tg22x +1
27 sty 15:38
J: Literówka... Na początku w liczniku ma byc cos
22x i w mianowniku sin
22x
27 sty 15:39
Mirosław: no tak tak
27 sty 15:39
J: No to żyj dalej w niewiedzy !
27 sty 15:40
Mirosław: ahhhh no tak juz wiem
27 sty 15:41
wredulus_pospolitus:
Mirosław ... błagam ... tylko nie mów żeś zrobił to tak:
| a−1 | | a | | −1 | | a | |
| = |
| + |
| = |
| + 1 |
| b−1 | | b | | −1 | | b | |
bo się załamię
27 sty 15:41
J: Obawiam się "wredulus", że TAK
27 sty 15:42
Mirosław: ni cos ty ja nie uiem trygonometri a nie rachunkow
27 sty 15:43
J: Chociaż przy takim skracaniu powinien mu wyjść wynik: ctg
22x + 1
27 sty 15:44
wredulus_pospolitus:
J: powinien ... ale Mirosławowi się mylił tgx z ctgx ... zresztą ... nie miałem pomysłu w jaki
sposób do tego doszedł ... to było dla mnie jedyne logiczne wyjaśnienie
27 sty 15:46
Uczeń Jan: wredus nie zalamuj z matmy mam 5 tylko trygonometria u mni elezy i kombnaoryka a reszta extra
smiga

wiec co do trygonometri mozna sie zalamac u mnie ale co do reszty to nie
27 sty 15:47