Oblicz liczba log
Ewel_nana: Proszę o pomoc
Liczba log8+log5+2log
√4 jest równa
26 sty 14:23
J: = log(8*5*4) = log160
26 sty 14:45
Ewel_nana: a możesz rozpisać to 2 log
√4
26 sty 14:48
26 sty 14:50
Ewel_nana: zapoznałam się juz .. i nic mi to nie dało bo nadal nie rozumiem
26 sty 14:53
5-latek: Pinokio jak klamal to sie mu wydluzal nos

Zobacz czy Tobie sie nie wydluzyl . Przez 3 minuty sie zapoaznalas ?
Zobacz na 4 wzor od gory
26 sty 14:57
Ewel_nana: Nic mi sie nie wydłuzylo

teraz juz rozumiem DZIĘKUJE BARDZO
26 sty 15:06
Ewel_nana: mogły mi ktoś jeszcze powiedzieć jaką odpowiedz powinnam tu zaznaczyć bo wyszło tu log160 a ja
mam zaznaczyć którąś z tych odp.
A. 4
B. 10
C. 0
D. 1
26 sty 16:43
Janek191:
Wydaje mi się, że było tak :
| | 8*5 | |
log 8 + log 5 − 2 log √4 = log 8 + log 5 − log 22 = log |
| = log 10 = 1 |
| | 4 | |
26 sty 16:50
Janek191:
Wydaje mi się, że było tak :
| | 8*5 | |
log 8 + log 5 − 2 log √4 = log 8 + log 5 − log 22 = log |
| = log 10 = 1 |
| | 4 | |
26 sty 16:52
Ewel_nana: czyli to powyżej log160 było źle
| | 8*5 | |
a mozesz mi wyjaśnić dlaczego to tak jest log |
|  ? |
| | 4 | |
26 sty 17:02
Ewel_nana: a dlaczego zapisałeś to
26 sty 17:04
Janek191:
log 8 + log 5 + 2 log √4 = log 160
ale nie ma takiej odpowiedzi , więc pewnie był błąd w treści zadania.
Moja wersja, to
log 8 + log 5 − 2 log √4 = log 10 = 1
Odp. D
26 sty 17:32
Ewel_nana: no dobrze z pewnością będzie tak jak mówisz

mógłbyś mi pomóc jeszcze z dwoma zadaniami bo tłumaczenia do tej pory były dla mnie niejasne
oprócz twoich oczywiście
26 sty 17:34
5-latek: Nie podlizuj sie . Dostajesz gotowce dlatego jestes zadowolona . Tak naprawde to nie potrafisz
liczyc
Poza tym to taka odpowiedz jakie zadanie
26 sty 17:37
Ewel_nana: ja pisze po to zeby to zrozumieć a nie mieć gotowca

i prosze cie nie pisz tak do mnie, nie
oceniaj bo nie zansz gdyby to bylo dla mnie jasne to też pewnie byłabym taka cwana jak ty ale
na pewno bym innym pomogła a nie im dopiekała a ty tylko cwaniakować potrafisz
26 sty 17:40
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/forum/233761.html . A kto prosil o obliczenie ? Ja ?.
To jest proste ale jak sie zna dzialan na potegach to wlasnie takie sa skutki .
Przez 3 minuty zapoznawalas sie ze wzorami ktore dostalas w linku . CO do cwaniakowania to
pokaz gdzie cie obrazilem .
Wiec kolezanko prosze sie wziac do nauki zeby w klasie maturalnej nie blagac o pomoc w takich
obliczeniach
26 sty 17:52
Ewel_nana: dla mnie to nie jest proste, ok chcesz to twierdź sobie ze jestem tępa czy jak tam sobie chcesz
! Ja po prostu tego nie rozumiem ! A wiem czego potrzebuje zeby zrozumieć i akurat
obliczenia Janek191 nie traktuje jako gotowce tylko analizuje je i dzieki temu to rozumiem
każdy ma swój sposób rozumienia
26 sty 17:58
5-latek: Jeszce raz napisze . Pokaz w ktrym miejscu CIe obrazilem lub napisalem ze jestes tepa .
Jesli nie potrafisz pokazac to nie pisz tak wiecej
26 sty 18:03
Ewel_nana: ale ty mnie nie obrazileś tylko pewnie tak o mnie myslisz, ale każdy ma jakąś swoja słabą
strone powinieneś to zrozumieć.. i wkurzyło mnie to że powiedziałeś ze dostaje gotowce a tak
na prawde mi to pomaga

to nie jest jakieś moje zadanie domowe czy coś tylko po prostu
chciałabym to umieć a sama tego nie rozwiąże .. rozumiesz mnie choć troche
26 sty 18:10
Ewel_nana: ale ty mnie nie obrazileś tylko pewnie tak o mnie myslisz, ale każdy ma jakąś swoja słabą
strone powinieneś to zrozumieć.. i wkurzyło mnie to że powiedziałeś ze dostaje gotowce a tak
na prawde mi to pomaga to nie jest jakieś moje zadanie domowe czy coś tylko po prostu
chciałabym to umieć a sama tego nie rozwiąże .. rozumiesz mnie choć troche
26 sty 18:10
5-latek: Pewnie ze Cie rozumie .
No to post 16:52 z jakich wlasnosci dzialam na logarytmach skorzystal Janek ?
26 sty 18:17
26 sty 18:25
5-latek: najpierw 4 wzor od dolu czyli log8+log5=log(8*5)=log40
Ten wzor zostal zastosowamy w druga strone bo tam masz log(x*y)=logx+logy
Teraz pisszemy dalej log40− 2log
√4=
Teraz tak 2log
√4= z tego wzoru 4 od gory = log(
√4)
2= log4 bo (
√4)
2=4 lub
inaczej
√4*
√4=4
| | 40 | |
wiec to dalej = log40−log4 i z tego wzoru 3 od dolu = log |
| =log10 =1 |
| | 4 | |
Dlaczego bo jest to logarytm dziesietny ktory ma w podstawie 10 ale tej 10 sie nie pisze
Jednak ja napisze zeby lepiej zrozumiec
log
1010=1 popatrz na drugi wzor od gory czyli log
a a=1
Teraz jasniej ?
26 sty 18:38
Ewel_nana: no jasne że jaśniej .. a już myślałam że jesteś taki by tylko mnie tu pogrążać a jednak
potrafisz pomóc

Dziękuje
26 sty 18:42
5-latek: Teraz Ty mnie nie znasz
26 sty 18:44
Ewel_nana: a powinnam hehe

ważne że mi rozjaśniłeś te logarytmy troche

moze pomoże mi to na
spr hehe
26 sty 18:46