jak obliczyć liczbę
Ewel_nana: Mógły ktoś pomoć

a) liczbę a=27
√3/ p 3stopnia{9} zapisz w postaci 3
w gdzie w jest liczbą wynierną
b) oblicz liczbę a
−12/17
c) znajdź liczbę odwrotną do liczby a
Proszę o pomoc
26 sty 14:44
26 sty 14:52
26 sty 16:44
26 sty 18:47
Ewel_nana: próbowałam to liczyc i straszne dziwne wyniki mi wychodzą wiesz .. i powiem ci ze patrzałam na
te wzory .. mozesz padasz mi wynik coo

a ja ci obiecuje ze to policze
26 sty 18:50
Ewel_nana: 
no proszę
26 sty 18:59
5-latek: Ja nie licze bo mi to jest w sumie niepotrzebne
Zajmijmy sie licznikiem trzeba skorzystac z ewzoru an*am=an+m popatrz jest tam taki wzor
Masz jednakowa postawe 3 wiec policz ile to jest
26 sty 19:00
Ewel_nana: | | 1 | | 3 | | 1 | | 4 | |
czyli to jest 33 * 3 |
| = 3 |
| + |
| = 3 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
o to chodzi

jak nie to mnie zabij niech sie nie męcze . .
26 sty 19:08
5-latek: Powoli pomeczysz sie troche jeszce
Co TY wyprawiasz ?
Przeciez 3
3*3
1/3= 3
9/3+1/3=3
10/3 sprowadzanie do wspolnego mianownika sie klania
czyli trzeba wrocic gdzie ? do podstawowki

Teraz mianownik (3
2)
1/3 masz nastepny wzor (a
n)
m=a
n*m policz to
26 sty 19:45
5-latek: czyli 32*1/3= 3 jakiej ?
26 sty 19:46
Ewel_nana: o jejku proszę cie przecież niedawno miałam to w szkole i własnie tak to robiliśmy jak ci
napisałam

to ja juz nie wiem .. jak ty to zrobileś ..
26 sty 19:48
Ewel_nana:
26 sty 19:50
5-latek: wybacz ale licznik zle policzony poprawisz sobie (zle spojrzalem)
| | 33*31/2 | | 37/2 | |
ma byc |
| = |
| = |
| | (32)1/3 | | 32/3 | |
| | an | |
Teraz wzor nastepny |
| =an−m to unas =37/2−2/3 = |
| | am | |
Tam w liczniku jest pierwiastek kwadratowy a nie stopnia trzeciego
26 sty 20:07
Ewel_nana: wyjaśnij skąd to 3
7/2 w liczniku proszę
dlaczego mi wyszlo inaczej
tylko weź nie krzycz
26 sty 20:11
5-latek: teraz tak 27=33 √3=31/2 3√9 to tak zeby miec wszedzie jednakowe podstawy 3 to
9=32 a 3√32=(32)1/3
26 sty 20:12
Ewel_nana: 3
7/2− 2/3 = 3
17/6
26 sty 20:16
Kaja: tak
26 sty 20:17
5-latek: nawet mi sie nie chce krzyczec tylko plakac na to
n√a=a
1/n wiec
√3=3
1/2 natomiast 27=3
3 bo 3*3*3=27
wiec 3
3*3
1/2=3
3+1/2 =3
6/2+1/2=3
7/2
| | 1 | | 1 | | 7 | |
Albo tak bierzemy same potegi 3+ |
| =3 |
| i ppo zamianie na ulamek zwykly mamy |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
26 sty 20:18
5-latek: Ale czy dobrze przepisalas przyklad ?
26 sty 20:24
Ewel_nana: to nie płacz bo juz wiem o co chodzi
26 sty 20:25
Ewel_nana: dobrze przepisałam moze troche niewyraźnie ale dobrze
26 sty 20:26
5-latek: To ja jeszce raz to zapisaze
| | 27√3 | |
ma byc tak |
| tak ma byc ? |
| | 3√9 | |
26 sty 20:28
Ewel_nana: dokładnie tak
26 sty 20:30
5-latek: z podpunktem b i c jesli to taki przyklad to naprawde bedzie trudno
ja tu juz nie pomoge . PO prostu niewiem jak
317/6=6√317
Liczba odwrotna to j tej liczby to U{1}{6√317 jak sie usuwa niewymiernoc z mianownika gdy
jest 6 stopien pierwiastka to po prostu nie wiem Przykro mi
26 sty 20:40
Ewel_nana: | | | |
to ty mi sie chyba pomyliłeś bo podaleś |
| |
| | | |
| | 1 | | 1 | |
a teraz zamiast w liczniku 3 |
| podajesz 3 |
| |
| | 3 | | 2 | |
26 sty 20:46
Ewel_nana: ale weź spójrz na to co ty mi napisałeś post 2 godz 14:52
tam chyba jest mały bląd co
26 sty 20:48
5-latek: napisalem CI o 20:07 zebys sobie porawila
26 sty 20:48
Ewel_nana: aa to tego nie zauważylam dlatego nie wyszło.. czyli to a= 3
17/6 tak
26 sty 20:52
5-latek: | | 12 | |
A tam podpunkt b) to ma byc a− |
| czy a12/17 |
| | 17 | |
26 sty 20:52
Ewel_nana: to ma byc a−12/17
26 sty 20:54
5-latek: Popatrz na lewo jest tam wpisz a otrzmymasz
albo kliknij po wiecej przykladow
To ja mam sie domyslac co masz na mysli

to podpunkt b)
(3
17/6)
12/17=3
17/6*12/17 = 3
jakiej ?
26 sty 20:59
5-latek: A jesli ma byc a−12/17 to (317/6)−12/17=317/6*−12/17= 3 jakiej
wybierzemy ktora potwierdzisz wersje . Ok?
26 sty 21:02
Ewel_nana: 3
−2
26 sty 21:10
5-latek: | | 1 | |
= korzystamy z nastepnego wzoru a−n= |
| = policz |
| | an | |
26 sty 21:12
26 sty 21:16
5-latek: tak .
Moze cos pokombinujemy z c)
| | 27√3 | | 1 | |
nasza liczba a to |
| to liczba odwrotna do a bedzia liczba |
| to |
| | 3√9 | | a | |
| | 3√9 | |
1a= |
| = terazz usuniemy niewymiernosc z mianownika mnozac liczik i |
| | 27√3 | |
| | 3√9 | | √3 | |
mianownik przez √3 i mamy |
| * |
| = |
| | 27√3 | | √3 | |
| | 3√9*√3 | | 3√9*√3 | | 32/3*31/3 | |
|
| = |
| = |
| = |
| | 27*(√3)2 | | 81 | | 81 | |
| | 32/3+1/3 | | 31 | | 3 | |
|
| = |
| = |
| = policz |
| | 81 | | 81 | | 81 | |
26 sty 21:30
5-latek: Znowu zle policzylem pomylilem sie z pierwiastkiem . policze w inny poscie OK?
26 sty 21:32
Ewel_nana: i tyle
26 sty 21:38
Ewel_nana: ok ok .. każdy moze sie pomylić
26 sty 21:39
5-latek: | | 3√9*√3 | |
do mometu = |
| jest dobrze |
| | 81 | |
| | 32/3*31/2 | | 37/6 | |
potem ma byc = |
| = |
| =37/6−24/6=3−17/6 |
| | 81 | | 34 | |
81=3
4 bo 3*3*3*3=81
znowu mialem pierwiastek kwaratowy a spojrzalen ze jest stopnia trzeciego . Juz nie ten mozg co
kiedys
26 sty 21:43
Ewel_nana: czyli można bylo wziąć to co liczyliśmy w a 3
17/6 
czy nie można tak robić ?
26 sty 21:47
5-latek: Bo
√3=3
1/2 a nie 3
1/3
26 sty 21:47
Ewel_nana: nie dobra nie juz wiem
26 sty 21:47
Ewel_nana: wiem wiem
26 sty 21:48
Ewel_nana: już rozumiem
26 sty 21:48
Ewel_nana: nie rozumiem jednej rzeczy
26 sty 21:52
5-latek: Chociaz zobaczmy . Teraz przyszsedl mi taki pomysl do glowy
| | 1 | |
Skorzystamy z e wzoru a−n = |
| . Tylko zastosujemy ten wzor w druga strone |
| | an | |
masza liczba a to 3
17/6
| | 1 | |
Liczba odwrotna do liczby 317/6 to liczba |
| a wedlug tego wzoru |
| | 317/6 | |
13{17/6=3
−17/6 czyli wyszlo nam to samo
26 sty 21:57
Ewel_nana: no tak chyba nawet jest prościej
26 sty 21:58
5-latek: to znaczy to samo co w poscie z 21 43

czego jeszce nie rozumiesz ?
26 sty 21:59
5-latek: Ale musisz sie nauczyc tak i tak bo nie zawsze bedziesz miala liczbe w takiej postaci
26 sty 22:00
Ewel_nana: no właśnie nie rozumiem skąd sie to bierze tam w tym 1 sposobie wyszlo 37/6
26 sty 22:02
Ewel_nana: no naucze się naucze

chyba czas najwyzszy zacząć sie uczyć ale jak zaczne sie uczyć to jeszcze troche tu pozawracam
ludziom głowę hehe
26 sty 22:03
5-latek: Dziewczyno

Znowu klamia sie podstawowka
sprowadzanie ulamlow do wspolnego mianownika . Chyba bedziesz musiala poprosic jakiegos
siostrzenca z podstawowki niech CI wytlumaczy . To nie wstyd jesli tego nie rozumiesz
JUz pisalem o tym wzorze i zobacz na ten wzor w linku
a
n*a
m=a
n+m
mamy 3
2/3+3
1/2 mamy jednakowe podstawy wobec tego wykladniki poteg dodajemy
| | 2 | | 1 | |
Wykladniki poteg to |
| i |
| |
| | 3 | | 2 | |
| | 2 | | 1 | |
czyli |
| + |
| =mamy dodawanie wiec musimy sprowadzic te ulamki do wspolnego mianownika |
| | 3 | | 2 | |
| | 4 | | 3 | | 7 | |
. Wspolny mianownuk dla 2 i 3 to 6 i dalej = |
| + |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
26 sty 22:11
5-latek: TRzymam Cie za slowo ze sie nauczysz
26 sty 22:13
Ewel_nana: ale tam wcześniej nie było 31/2 Tylko 31/3
to co ja ślepa jestem czy co ? ?
26 sty 22:14
Ewel_nana: wiesz co

ja mam jeszcze jedno zadanie takie troche podobne z tego zestawu
26 sty 22:15
5-latek: A czytasz moje posty ? np 21:47
26 sty 22:17
Ewel_nana: jeju jaka ja jestem tępa

juz wiem juz rozumiem wtedy sie pomyliłes ja na to co nie trzeba
patrze
26 sty 22:17
5-latek: To pokaz moze cos zrobimy
26 sty 22:18
Ewel_nana: dane są liczbe a= log
381 − log
32 i b= (3
√2− 2
√3)(3
√2 + 2
√3) już podawałam to
zadanie ale wedy tam to nic nie zrozumiałam bo sie wkurzyłam
26 sty 22:22
Ewel_nana: a i jeszcze ..
26 sty 22:24
Ewel_nana: a) oblicz b−a
b) wyznacz liczbę odwrotną do liczby a
c) wyznacz liczbę przeciwną do liczby a
26 sty 22:25
5-latek: To zadanie masz rozwiazane przez
Kaje w tamtym poscie .
Mozemy wrocic do niego ale jutro jak wroce z pracy po 23 jesli czegos nie bedziesz rozumiala
OK?
26 sty 22:28
Ewel_nana: ok powiedz mi co bd miała zrobić bo ja tu dziś jestem pierwszy raz

to mi sie jakoś zapisze
26 sty 22:30
sushi_ gg6397228:
musisz sobie w wyszukiwarce wpisac swoj nick, aby go znaleźć
26 sty 22:31
5-latek: Ja sobie wrzuce ten post na pulpit i jak wroce z pracy to zobacze
26 sty 22:32
sushi_ gg6397228:
albo przeciagnac myszką "link" i dodac do ulubionych
26 sty 22:32
5-latek: Popros teraz ladnie kolege sushi o pomoc
26 sty 22:33
Ewel_nana: ok. To do jutra

Dziękuje za poświęcony mi czas i wgl za zrozumienie mnie i za te
tlumaczenie

DZIĘKI
26 sty 22:35
Ewel_nana: oj
26 sty 22:36
5-latek: na zdrowie
26 sty 22:37
Ewel_nana: to czekam do jutra
26 sty 22:38