Rów ciąd dalszy
Radek:
Rozwiąż równanie 4sin2x+9tgx=10cosx dla x ∈<0 ,2 π>
| | 9sinx | |
8sinxcosx+ |
| −10cosx=0 |
| | cosx | |
Mogę pomnożyć przez cosx
21 sty 20:50
Eta:
Możesz, bo z założenia ze względu na tangens cosx≠0
21 sty 20:52
Mila:
No, gdzie Ty bywałeś dotąd?
Możesz . Załóż, że cosx≠0 bo jest w mianowniku.
x≠...?
21 sty 20:53
Radek:
Robiłem dużo zadań, bo mam zaległości.
21 sty 20:57
Radek:
cosx≠0
8sinxcos
2x+9sinx−10cos
2x=0
8sinx(1−sin
2x)+9sinx−10(1−sin
2x)=0
8sinx−8sin
2x+9sinx−10+10sin
2x=0
2sin
2x+17sinx−10=0?
21 sty 21:00
Eta:
Otrzymasz równanie st 3 z sin
3x sprawdź mnożenie
21 sty 21:04
Mila:
Witaj Eto, zostawiam Was, randkujcie matematycznie.
21 sty 21:06
Radek:
8sinx−8sin3x+9sinx−10+10sin2x=0
−8sin2x+10sin2x+17sinx−10=0
8sin3x−10sin2x−17sinx+10=0
sinx=t t∊<−1,1>
8t3−10t2−17t+10=0
?
21 sty 21:07
Radek:
A po drugie wstyd mi tak o wszystko pytać, więc próbuję sam dojść do rozwiązania.
21 sty 21:08
Eta:
| | 1 | |
ok  sprawdź teraz W( |
| ) |
| | 2 | |
21 sty 21:09
Radek:
(t−0,5)(8t
2−6t−20)=0
21 sty 21:15
Eta:
ok
21 sty 21:16
Radek:
Ma Pani dużo czasu bo jeszcze zostało 30 równań ?
21 sty 21:16
Eta:
Rozwiązuj, a jak masz pytania, to pytaj ...... dzisiaj jestem na forum tak co 20 min
ale zawsze ktoś Ci pomoże ( jak mnie nie będzie)
Powodzenia
21 sty 21:19
Mila:
Pisz, zaglądam.
21 sty 21:27
Radek:
8sin
3x=8sin
3xcos2x+1−cos2x w przedziale <0,2π>
8sin
3x=8sin
3x(cos
2x−sin
2x)+1−(cos
2x−sin
2x)
8sin
3x=8sin
3x(1−sin
2x−sin
2x)+1−(1−sin
2x−sin
2x)
8sin
3x=8sin
3x(1−2sin
3x)+1−(1−2sin
2x)
8sin
3x=8sin
3x−16sin
5x+1−1+2sin
2x
16sin
5x−2sin
2x=0 /2
8sin
5x−sin
2x=0
sin
2x(8sin
3x−1)=0
?
21 sty 21:29
bezendu:
Wydaję się ok.
21 sty 21:34
Mila:
Ekstra.
21 sty 21:35
Eta:
21 sty 21:37
Radek:
| | 1 | |
A to nie wiem sinxcosx= |
| ? |
| | 4 | |
21 sty 21:41
Eta:
pomnóż obustronnie przez 2
21 sty 21:41
Eta:
Jesteś?
21 sty 21:44
21 sty 21:44
Eta:
| | π | | 5π | |
2x= |
| +2kπ v 2x= |
| +2kπ , k∊C |
| | 6 | | 6 | |
x=.... v x=.......
21 sty 21:46
21 sty 21:49
Eta:
ok
21 sty 21:50
Radek:
4+sinxcosx−5sin
2x=4cos
2x <0,2π>
4+sinxcosx−5sin
2x=4(1−sin
2x)
4+sinxcosx−5sin
2x=4−4sin
2x
sinxcosx−sin
2x=0
sinx(cosx−sinx)=0
sinx=0
x={0,π,2π}
| | π | |
cosx=sinx = |
| o co w tym chodzi ? |
| | 4 | |
21 sty 21:55
Eta:
Zobacz z wykresu kiedy cosx = sinx , to x=....
| | π | | π | | π | |
lub sinx= cosx ⇒ sinx= sin( |
| −x) ⇒ x= |
| −x ⇒ 2x= |
| ⇒ x=..... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
21 sty 21:57
21 sty 22:01
Eta:
O co pytasz?
| | π | | π | |
Tylko tyle ma być 2x= |
| +2kπ ⇒ x= |
| +kπ |
| | 2 | | 4 | |
21 sty 22:04
Radek:
| | π | | 5π | | 7π | | 11π | |
x={ |
| , |
| , |
| . |
| }? |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
21 sty 22:05
Radek:
Czy prawidłowo wyszło ?
21 sty 22:05
Eta:
2 sposób
| | 1 | |
(cos2x+sin2x)(cos2x−sin2x)= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
cos2x= |
| ⇒ 2x= =....... v 2x=....... |
| | 2 | |
x=....... v x= .......
Twój sposób, też ok
21 sty 22:09
Radek:
Ale Pani wyszły dwa rozwiązania a u mnie 4 ? co mam źle ?
21 sty 22:10
Eta:
Ja nie wybierałam ich z przedziału <0,2π> .... zostawiłam to Tobie ......
21 sty 22:11
Radek:
ale ja już napisałem rozwiązanie 22:05 ?
21 sty 22:13
PW: Wynik poprawny, jednak mniej rachunków byłoby, gdybyś zauważył, że
cos4x−sin4x = (cos2x−sin2x)(cos2x+sins2x) = (cos2x)•1
21 sty 22:13
Eta:
Ooo ...
PW się "obudził"
21 sty 22:14
Radek:
tg3x=tg ?
21 sty 22:15
Mila:
Można inaczej:
cos
4x−sin
4x=(cos
2x+sin
2x)*(cos
2x−sin
2x)
To masz równanie:
| | 1 | |
1*cos(2x)= |
| i x∊<0,2π> |
| | 2 | |
| | π | | π | |
2x= |
| +2kπ lub 2x=2π− |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | 5π | | 7π | | 11π | |
x∊{ |
| , |
| , |
| , |
| } to samo co u Ciebie |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
21 sty 22:15
Eta:
3x= x+k*π ⇒ .......
21 sty 22:15
Eta:
Oooo ... teraz
Mila się "obudziła"

( co z Wami?

( czytaliście mój 2 sposób?
21 sty 22:16
PW: Eta, nie mam szans.
Radek, dowcip w tym, że jeśli x∊[0,2π], to 2x∊[0, 4π]. Inaczej mówiąc funkcja cos(2x) ma okres
π, a więc na przedziale [0,2π] "wahnie się" dwa razy.
21 sty 22:17
Radek:
a ten tg3x=tg ?
3x=?
21 sty 22:18
Mila:
Eto nie czytałam, bo nie było, gdy zaczęłam pisać.
Od przybytku głowa podobno nie boli.
Pozdrawiam.

dla
PW też.
21 sty 22:19
Mila:
Radek zobacz jednak, co napisałam 22:15, to będziesz wiedział dlaczego 4 rozwiązania, chociaż
PW napisał.
21 sty 22:21
PW: 
Uwaga, zaraz Radka zamordują. Zaczyna "dzielić przez tangens".
21 sty 22:22
Radek:
Ja nie dzielę przez nic? ja się pytam jak to rozpisać ?
21 sty 22:23
PW: N ie ma argumentu po prawej stronie,
tg3x=tg
to napis bez sensu.
21 sty 22:27
Radek:
ale ja napisałem tg3x=tg
21 sty 22:29
PW: Tak samo bez sensu.
21 sty 22:30
Radek: tg3x=tgx
21 sty 22:31
PW: Długa droga.
| | tgα+tgβ | |
tg(α+β) = |
| |
| | 1−tgαtgβ | |
(ale Ty to sprawdź, bo pora późna, a cytuję z pamięci).
Wstawiając 3x=2x+x przybliżamy się nieco do rozwiązania.
21 sty 22:37
Radek:
A tak jak Pani Eta rozpisała ?
21 sty 22:38
PW: Nie wiem o co idzie. W innym wątku?
21 sty 22:43
Radek:
3x= x+k*π ⇒ .....
21 sty 22:45
Radek: Może ktoś wytłumaczyć ?
21 sty 22:56
PW: Też pięknie, przepraszam − mam tendencję do zawiłego rozwiązywania prostych spraw.
Oczywiście, tangens osiąga te same wartości dla dwóch róźnych argumentów 3x oraz x. Oznacza to,
że argumenty różnią się o wielokrotność π, czyli
3x − x = kπ,
to znaczy
2x = kπ.
Chyba muszę się już na dzisiaj wyłączyć.
21 sty 22:59
Radek:
Jeszcze kąty połówkowe i takiego czegoś nie rozumiem
sin4xcos2x+16sinxcos3x=4sin2x w przedziale <0,2π >.
21 sty 23:10
Radek: ?
21 sty 23:12
PW: sin4x = 2(sin2x)(cos2x) − wzór połówkowy
16sinxcos3x = 8(2sinxcosx)cos2x = 8sin2xcos2x (ten sam wzór połówkowy "w drugą stronę")
W ten sposób uprościmy równanie, bo w każdym składniku jest czynnik sin2x.
21 sty 23:24
Radek:
Dzięki a np sin3x ? jak rozpisać ?
21 sty 23:24
Eta:
sin4x= 2sin2x*cos2x , 2cos2x−1= cos2x
2sin2x*cos2x*cos2x+8*2sinx*cosx*cos2x−4sin2x=0
2sin2x*cos22x +8sin2x*cos2x−4sin2x=0
sin2x(cos22x+4cos2x−2)=0
sin2x=0 v cos22x +2(2cos2x−1)=0 ⇒ cos22x+2cos2x=0
dokończ......
21 sty 23:26
Eta:
| | 1 | | 3x | | 3x | |
sin3x= |
| sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
21 sty 23:27
21 sty 23:31
Radek: ?
22 sty 15:51
Radek: ?
22 sty 17:54
Mila:
Pogubiłam się . Napisz pytanie, bo nie wiem o co chodzi?
22 sty 18:03
Radek:
Chodzi o rozwiązanie tego równania
sin4xcos2x+16sinxcos3x=4sin2x w przedziale <0,2π >
22 sty 18:04
Mila:
Sprawdzam i napiszę ewentualne uzupełnienia.
22 sty 18:17
Mila:
Jeśli to takie równanie, sprawdź zapis, to trochę się różnimy.
sin4xcos2x+16sinx cos3x=4sin2x
22 sty 18:29
Mila:
Najlepiej pisz argumenty sinusa i cosinusa w nawiasach.
22 sty 18:31
Radek:
Takie jak 18:04
22 sty 18:32
Mila:

1) sin(2x)=0 i x∊<0,2π>
2x=0+kπ/2
| | π | | 3π | |
x=0 lub x= |
| lub x=π lub x= |
| lub x=2π |
| | 2 | | 2 | |
z drugiego czynnika obliczać?
22 sty 18:38
Radek:
Tak.
22 sty 18:40
Mila:
Z drugiego czynnika mam to co u Ciebie 23:31
Miałam równanie:
22 sty 18:45
Radek:
Mogę jeszcze liczyć na pomoc w kilku przykładach ?
22 sty 18:47
Mila: Pisz.
22 sty 18:50
22 sty 18:54
Radek: Jest Pani ?
22 sty 19:17
Eta:
| | x | |
zastosuj : cos(x)= 2cos2 |
| −1 |
| | 2 | |
22 sty 19:52
Radek:
A skąd ten wzór ?
22 sty 19:53
Eta:
cos2α= cos
2α−sin
2α= cos
2α−(1−cos
2α) = 2cos
2α−1
czy teraz jasne ?
22 sty 19:57
Mila:
22 sty 20:00
Radek:
2cos
2x−1 to rozumiem
ale czemu to zrobiło się
22 sty 20:02
Eta:
Zamiana na kąty połówkowe !
cos(2α)= 2cos
2(α) −1 ( miara kąta po prawej stronie dwa razy mniejsza od miary kąta po lewej
np: cos(4α)= 2cos
2(2α)−1 itp
22 sty 20:06
Radek:
Ale ja nie wiem jak zamienia się na kąty połówkowe,
22 sty 20:06
Eta:
| | α | |
poprawiam chochlika : to cos(α)= 2cos2 |
| −1 |
| | 2 | |
22 sty 20:06
Eta:
Przeczytaj co zapisałam słownie ( miara kąta po prawej......
22 sty 20:07
Radek: Dobrze.
22 sty 20:09
Eta:
Co..." dobrze"? ..... rozumiesz już? czy jeszcze nie?
22 sty 20:12
Radek: Rozumiem.
22 sty 20:13
Eta:
ok
22 sty 20:13
Radek:
Zaraz kolejne dam.
22 sty 20:14
Radek:
rozwiąż równanie
cosx≠0 i sinx≠0
| | π | | 3π | |
x≠{0+2kπ,π+2kπ,2π+2kπ, |
| +2kπ, |
| +2kπ} ? |
| | 2 | | 2 | |
na razie chodzi tylko o dziedzinę nie chcę żeby ktoś rozpisywał
22 sty 20:23
Radek: ?
22 sty 20:28
matyk: różne od pi/2 + k*pi
i różne od k*pi
22 sty 20:40
Eta:
Spójrz na wykresy: sinx≠0 ⇔ x≠k*π
22 sty 20:42
22 sty 20:43
22 sty 20:43
Radek:
Dziękuję, wszystkie równania już zrobione.
22 sty 20:54
Mila:
Tylko, czy dobrze?.
Jeśli zapisujesz tutaj, to sprawdzamy.
22 sty 21:17
Radek:
Wyniki zgadzają się z książką, jeszcze jutro poszukam jakiś zadań. A teraz mogę jeszcze prosić
o pomoc w analitycznej bo mam jeszcze 160 zadań do zrobienia ?
22 sty 21:19
Mila:
Nie pytaj, tylko pisz, wszyscy Ci pomogą.
22 sty 21:34
Eta:
@
Radka załóż nowy wątek w nowym poście
22 sty 21:37