kob
Radek:
Może ktoś pokazać jak rozwiązywać zadania z kombinatoryki typu ile jest liczb w których zapisie
występuję ?
18 sty 21:12
19 sty 09:20
Mila:
Pisz zadania ze swojego zbioru. Trudno mi domyślec się, czego nie rozumiesz.
19 sty 13:03
Radek:
Np ile jest liczb 5 cyfrowych w zapisie których występują 2 razy 0 i 1 raz 5 ?
19 sty 13:41
zawodus:
dokładnie 2 zera i dokładnie 1 piątka.
I sytuacja − liczba 5 stoi na początku:
Dla 2 zer wybieram miejsca z 4 pozostałych 6 możliwości
Na resztę wolnych miejsc wrzucam pozostałe cyfry. Razem mam:
1*6*8*8=384
II sytuacja − liczba 5 nie stoi na początku:
1 miejsce − mamy 8 cyfr
Wybieram miejsce dla cyfry 5 na 4 sposoby
Wybieram miejsca dla dwóch 0 na 3 sposoby
Na ostatnim miejscu ustawiam inną cyfrę na 8 sposobów
Mam:
8*8*4*3=768
Ost
768+384=1152.
Chyba się nie walnąłem w rachunkach
19 sty 14:23
Radek:
Chodzi o takie zadania jak to wyżej i jest zero. Nie wiem jak mam wtedy rozważać te przypadki
19 sty 18:56
Mila:
Musisz pamiętać, że na "początku" liczby nie może być zero.
1) cyfra 5 na początku
(5,xxxx)
| | | |
na | sposobów wybierasz 2 miejsca dla dwóch zer, na pozostałe miejsca wybierasz 2 cyfry |
| | |
ze zbioru {1,2,3,4,6,7,8,9} na 8
2 sposobów
2)
(np,xxxx)
na pierwszym miejscu dowolna cyfra ze zbioru{1,2,3,4,6,7,8,9}, czyli na 8 sposobów
| | | |
na | sposobów wybieram miejsce dla cyfry 5 |
| | |
| | | |
na | sposobów wybieram 2 miejsca dla cyfry 0 |
| | |
Na pozostałe miejsce wybieram cyfrę ze zbioru {1,2,3,4,6,7,8,9}, czyli na 8 sposobów
8*4*3*8=768
768+384=1152
Masz dwa sposoby. Zobacz jak obliczył kolega.
19 sty 19:51
Radek:
Dziękuję Pani. Mogę prosić o jakieś zadanie tego typu do zrobienia ?
19 sty 20:46
Ajtek:
Oblicz ile jest liczb 7 cyfrowych, w zapisie których występuje dokładnie 2 razy cyfra 0, 3 razy
cyfra 7 i jeden raz cyfra 4.
19 sty 20:49
Mila:
Bardzo ładne zadanko.
19 sty 20:50
Radek:
Może jakieś prostsze ?
19 sty 20:51
Ajtek:
Hej
Mila 
.
Możesz zerknąć tutaj, nie mam pewności czy nie napisałem głupoty o godz. 20:44
232726
19 sty 20:52
Ajtek:
Radek nic w tym trudnego, zrób podobnie jak, np.
Mila 
.
19 sty 20:53
19 sty 20:55
Ajtek:
Radku, przeanalizuj raz jeszcze post Mili z 19:51.
W Twoim rozwiązaniu liczba 0 może stać jako pierwsza.
19 sty 20:57
19 sty 20:58
Ajtek:
Ależ kombinujesz

. Rozważ 3 przypadki.
I) Na pierwszym miejscu stoi 7
II) Na pierwszym miejscu stoi 4
III) Na pierwszym miejscu stoi cyfra z e zbioru {1,2,3,5,6,8,9}
19 sty 21:01
Maslanek: Ja bym inaczej to przemyślał

Permutacje z powtórzeniami:
| | 7! | | 120*6*7 | |
Wszystkie: P7(2, 3, 1)*7 = |
| *7 = |
| *7=60*7*7=420*7 |
| | 2!*3!*1! | | 2*6 | |
| | 6! | |
I te z zerem na początku: P6(3, 1, 1)*7= |
| *7=120*7 |
| | 6 | |
Czyli szukanych: 7(420−120)=7*300=2100
Ale nie wiem, czy jest ok
19 sty 21:05
Radek:
Nie wiem jak ostatni warunek ?
19 sty 21:06
Ajtek:
Ja też nie wiem, zadanie wymyśliłem na poczekaniu
19 sty 21:06
Ajtek:
Prawie dobrze, w I) i II) zgubiłeś zera:
19 sty 21:11
Radek: ?
19 sty 21:16
Ajtek:
O co chodzi?
19 sty 21:17
Radek:
Jak ten ostatni warunek ?
19 sty 21:17
Ajtek:
Zastanów się. Poczytaj jeszcze raz Milę z Jej rozwiązaniem.
19 sty 21:18
Radek:
A tutaj kolejność nie ma znaczenia ?
19 sty 21:36
Ajtek:
Nie ma

.
19 sty 21:36
Ajtek:
Żyjesz?
19 sty 22:00
Radek:
Tak.
19 sty 22:04
Ajtek:
Jak rozwiązanie?
19 sty 22:04
Radek:
Bez sensu wychodzi ?
19 sty 22:06
Ajtek:
No bez sensu

Wybrałeś już jedną cyfrę na początek. Spośród 7 możesz (cyfra) wybrać na 7 sposobów tak jak
zapisałeś. 7*.....
(cyfra)xxxxxx
Teraz ile zostało cyfr wolnych do wyboru, miejsc w tej liczbie (x−ów w moim zapisie)
19 sty 22:09