asymptoty
ołówek: Witam

Mogę prosić o podpowiedź?
Dlaczego w poniższej funkcji nie może być asymptoty pionowej x=2 prawostronnej?
19 sty 20:20
KUZDE: dziedzina logarytmu ? jaka jest
19 sty 20:36
ołówek: x>2
Czyli ta funkcja istnieje z prawej strony dwójki, więc czemu nie ma tam granicy? Czy czegoś nie
rozumiem?
19 sty 20:41
Maslanek: Bo to kraniec dziedziny, a nie punkt izolowany ciągłego zbioru nie należący do dziedziny?
Dodatkowo ln(x−2)≠0
19 sty 20:43
Ajtek:
Asymptota pionowa istnieje gdy limx→x0±=±∞. Chociaż tego pewny nie jestem do końca.
Tutaj granica dąży do 0 dla x→2+.
Jeszcze do dziedziny:
x−2>i i ln(x−2)≠0
19 sty 20:44
Ajtek:
Cześć
Maslanek 
.
19 sty 20:45
Maslanek: Rzeczywiście

Asymptota może istnieć na krańcach dziedziny

Ajtek ma rację (chyba

)
19 sty 20:48
ołówek: racja, zapomniałem o tym pierwszym warunku Ajtek, dzięki!
19 sty 20:48
Ajtek:
Mimo wszystko jeszcze się upewnię

.
19 sty 20:50
Mila:
D:
ln(x−2)=0⇔
ln(x−2)=ln1⇔
x−2=1
x=3
D: x>2 i x≠3
x=3 tu badać granicę lewostronna i prawostronną, jest asymptota.
W x=2 nie ma asymptoty, jak napisał [Ajtek]
19 sty 21:00
Ajtek:
Dziękuję
Mila, łap

.
19 sty 21:02
Mila:
19 sty 21:05
ołówek: dzięki!
19 sty 21:11
Ajtek:
Coś jeszcze pamiętam

.
19 sty 21:11
Ajtek:
Powodzenia

.
19 sty 21:11