rozwiąż równanie
krystian: cześć. bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu równania
| 3x + 7 | = 2
| 2x
2 − 17 | = 1
mam to na zadanie, a na lekcji nie było o tym mowy, więc wgl nie wiem jak zacząc
17 sty 20:46
17 sty 20:46
17 sty 20:47
krystian: a możesz mi to tak jakoś łatwiej wytłumaczyć?
17 sty 20:49
17 sty 20:51
krystian: jeszcze inaczej ?
17 sty 20:52
MQ: Już łatwiej się nie da. Poproś babcię −− na pewno pamięta, a jeśli nie, to pokaż jej
podpowiedzi Ety −− na pewno zrozumie i ci wytłumaczy.
17 sty 20:58
krystian: bardzo dziekuje za taką pomoc....
17 sty 21:20
PW: krystianie, te kreseczki oznaczają nic gdy liczba stojąca między nimi jest dodatnia albo
zero, można je opuścić. Jeżeli liczba stojąca między kreseczkami jest ujemna, to też je można
opuścić, ale liczbie trzeba zmienić znak.
Napis |u| = 2 oznacza więc, że u=2 albo u = −2.
17 sty 21:30
Mila:
1)
|3x+7|=2⇔
3x+7=2 lub 3x+7=−2
dokończ
2) | 2x2 − 17 | = 1⇔
2x2−17=1 lub 2x2−17=−1
2x2=18 lub 2x2=16
teraz dokończysz?
17 sty 21:37