Oblicz R i r okręgu wpisanego i opisanego na trójkącie.
Ania: Ludzie prosze o pomoc

Oblicz R i r okręgu wpisanego i opisanego na trójkącie.
a) trójkąt prostokątny o przy prostoątnych 5 i 12 .
b) trójkąt równoramienny o podstawie długości 16 i ramieniu 10
Proszę o szybką odpowiedź i z góry bardzo dziękuje za pomoc !
15 sty 20:17
PW: A, teraz wiem o co szło.
a) Okrąg opisany na trójkącie prostokątnym ma średnicę 2R równą przeciwprostokątnej.
15 sty 20:21
Ania: Podał byś mi rozwiązanie ?
15 sty 20:23
PW: Z twierdzenia Pitagorasa licymy kwadrat przeciwprostokątnej:
(2R)2 = 52+122
15 sty 20:25
Ania: to będzie wychodziło tak ?
25+144=c2
169=c2
√169
15 sty 20:29
PW: To podobno 13, a więc 2R = 13.
Teraz środek i promień r okręgu wpisanego.
Wiadomo, że jest to punkt, w którym przecinają się symetralne boków (wszystkie trzy, ale
wystarczy w takim razie znaleźć wspólny punkt dwóch symetralnych). Narysuj (może nie tutaj,
ale u siebie na kartce) jak wyglądają symetralne przyprostokątnych − to łatwe, zobaczysz
prostokąt. Jego przekątna to r.
15 sty 20:35
Ania: nie wiem do końca jak ma to wyglądac narysował bys cos takiego ?
15 sty 20:42
PW:
15 sty 20:46
Ania: i do tego co mam obliczone mam coś jeszcze obliczyć ?
15 sty 20:47
Ania: jak mam policzyć to małe r ?
15 sty 20:57
PW: Ten czerwony odcinek ma długość r. A jakie są długości boków prostokąta? Weź pod uwagę, żę
przerywane czarne linie to symetralne, a więc dzielą przyprostokątne na połowy.
15 sty 20:59
Ania: coś nabazgrane a czy mógł byś mi wysłać rozwiązanie z b sobie juz poradzę tylko przykład a
15 sty 21:02
PW: Żegnaj, Aniu. Nie poradziłaś sobie z tym, to i z trudniejszym sobie nie poradzisz.
15 sty 21:10
kika:
15 sty 21:16
Ania: dzięki
15 sty 21:22
15 sty 21:25
15 sty 21:26
PW: Dobrze, ponieważ zacząłem jeszcze raz liczyć R innym sposobem, a kika zrobiła dobry
rysunek, to spytam:
− Czy było twierdzenie o polu trójkąta:
S = pr,
p oznacza połowę obwodu trójkata, zaś r − promień okręgu wpisanego.
Jeżeli znasz to twierdzenie, to odpowiedź gotowa. Połowę obwodu i pole potrafimy obliczyć, bo
to trójkąt prostokątny − wszystko łatwe.
15 sty 21:39