trygonometria
zaq: jak obliczyc rownanie?
sin2z+cos2x=0
15 sty 19:32
zaq: sin2x+cos2x=0
15 sty 19:34
Hajtowy: sin2z+cos2x=0
czy
sin2x+cos2x=0?
| | kπ | | π | |
sin2x+cos2x=0 ⇔ −sin2x+cos2x+2sinxcosx=0 ⇔ x = |
| − |
| ⇒k ∊ C |
| | 2 | | 8 | |
15 sty 19:35
zaq: ale jak doszedles do tej odpowiedzi?
odpowiedz mam tylko musze jeszcze umiec to rozwiazac
15 sty 19:37
Hajtowy: Narysuj i dojdź do tego, albo rozwiąż przypadkami
Jak dla mnie to materiał rozszerzonej klasy matematycznej
15 sty 19:39
zaq: jakbym wiedzial jak do tego dojsc to bym tutaj nie pisal
15 sty 19:40
ZKS:
Hajtowy z tego −sin
2(x) + cos
2(x) + 2sin(x)cos(x)=0 nie wynika od razu odpowiedź
którą podałeś nie wiem jak z biegu podałeś poprawną odpowiedź.
15 sty 19:46
zaq: a wiec podpowie ktos chociaz jak to liczyc, z czego skorzystac?
15 sty 20:02
ZKS:
Nie chce mi się jeszcze raz tego samego pisać więc odprowadzam do strony
230885.
15 sty 20:05
ZKS:
Teraz zobaczyłem błąd tam we wzorach redukcyjnych powinno być
| | π | |
−cos(x) = sin(− |
| − x). |
| | 2 | |
15 sty 20:08
ICSP: sin2x + cos2x = 0
| | π | | π | |
sin2x * cos( |
| ) + cos2x * sin( |
| ) = 0 |
| | 4 | | 4 | |
15 sty 20:51
Rafał28:
sin2x + sin(
π2 − 2x) = 0
2sin
π4cos(2x −
π4) = 0
cos(2x −
π4) = 0
2x −
π4 =
π2 + kπ, k∊Z
x =
3π8 +
kπ2, k∊Z
=======
3670
15 sty 21:47