Rozwiąż równanie : cosx-sinx=U{1}{cosx}
aS :): Rozwiąż równanie :
A w tym podpowie ktoś jak rozpisać ?

bo robilem cos takiego :
cos
2x−sinxcosx=1
−sinxcosx=1−cos
2x
sin
2+sinxcosx=0
sinx(sinx+cosx)=0
sinx=0
x=kπ a drugiego nie wiem tradycyjnie

tzn nie wiem czy w ogole dobrze robie
8 sty 22:25
aS :): Ponawiam przyklad

. Prosze o pomoc !
8 sty 23:08
ZKS:
Zapisz dziedzinę tego równania.
8 sty 23:09
8 sty 23:20
ZKS:
Taki zapis jest niepoprawny.
| | π | |
Skoro cos(x) ≠ 0 to x ≠ |
| + k * π. |
| | 2 | |
8 sty 23:25
aS :): A ZKS dalej pomozesz?
8 sty 23:27
ZKS:
Pomogę. Masz problem z rozwiązaniem równania sin(x) + cos(x) = 0?
8 sty 23:29
ZKS:
Pierwszy sposób
| | 1 | |
sin(x) + cos(x) = 0 / * |
| |
| | √2 | |
| | 1 | | 1 | |
sin(x) * |
| + |
| * cos(x) = 0 |
| | √2 | | √2 | |
| | π | | π | |
sin(x) * cos( |
| ) + sin( |
| ) * cos(x) = 0 |
| | 4 | | 4 | |
Korzystamy ze wzoru sin(x) * cos(y) + sin(y) * cos(x) = sin(x + y)
Drugi sposób
sin(x) + cos(x) = 0
sin(x) = −cos(x)
| | π | |
Korzystamy ze wzorów redukcyjnych −cos(x) = sin( |
| + x) |
| | 2 | |
następnie rozwiązujemy takie równanie w następujący sposób
sin(x) = sin(y)
x = y + k * 2π ∨ x = π − y + k * 2π.
Trzeci sposób
sin(x) + cos(x) = 0
Sprawdzamy czy cos(x) = 0 spełnia równanie okazuje się że nie więc dzielimy przez cos(x) i mamy
tg(x) = −1.
Czwarty sposób
sin(x) + cos(x) = 0
sin(x) = −cos(x)
Aby podnieść do kwadratu obie strony muszą być nieujemne więc
sin(x) ≥ 0 ∧ −cos(x) ≥ 0
sin
2(x) = cos
2(x)
cos(2x) = 0
rozwiązujemy to równanie pamiętając o założeniach albo rozwiązujemy to równanie poprzez
obustronne podniesienie do kwadratu bez założeń i na końcu sprawdzamy czy nie dostaliśmy
gdzieś fałszywych pierwiastków.
8 sty 23:49
aS :): Ok dziekuje
9 sty 08:24