Ciągi.Bardzo proszę o pomoc
Natka :): Dla jakich wartości x liczby: a,b,c są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, a dla jakich
kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego?
a) a=x−9, b=x−6, c=2x−4
b) a=−6x, b=3x, c= x2 (kwadrat)
Bardzo proszę o jak "najprostsze rozwiązanie zadania", chodzi mi to,że chce je jakoś zrozumieć

dobrze by było gdyby rozwiązanie poparte by było objaśnieniami.
Z góry dziękuję za życzliwość i pomoc
12 sty 21:29
12 sty 21:31
Natka :): prześledzilam tęstronę zanim dodałam to zadanie

próbowałam,ale nic... dlatego proszę o pomoc
tutaj
12 sty 21:34
sushi_ gg6397228:
do wzoru nie umiesz podstawić ?
12 sty 21:36
Natka :): skąd mam wiedzieć,które liczby ?
12 sty 21:38
sushi_ gg6397228:
chyba sobie żartujesz ?
12 sty 21:39
Natka :): niestety nie
12 sty 21:40
sushi_ gg6397228:
| | wyraz lewy + wyraz prawy | |
wyraz środkowy= |
| −−> c. arytmetyczny |
| | 2 | |
(wyraz środkowy )
2= wyraz lewy * wyraz prawy −−> c. geometryczny
12 sty 21:42
Natka :): a skąd wiadomo,że an to wyraz środkowy?
12 sty 21:53
sushi_ gg6397228:
popatrz na dolne indeksy ?−−> jakie one są
12 sty 21:55
Natka :): oki, dziękuję bardzo
12 sty 22:14
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
12 sty 22:15