5-latek: Mateusz Tobie brakuje naprawde podstwowych wiadomosci . Tylko ze akuratnie nie z ostatniego
czasu .
Masz trojkat rownoboczny wiec narysuj sobie okrag wpisany i opisany na tym trojkacie
Zauwazysz ze masz obliczyc pole pierscienia kolowego P
pk . czyli musisz napierw policzyc pole
kola opisanego na tym trojkacie P
op i pole kola wpisanego w ten trojkat P
wp
Potem P
pk=P
op−P
wp i po zadaniu
| | a | |
|
| gdzie x= 60 stopni bo to |
| | 2sinx | |
| | 6 | |
trojkat rownoboczny wiec R= |
| = wylicz z tego R i Pop=piR2 |
| | | |
Znajdz sobie wzor na pole trojkata rownobocznego w zaleznosci od boku a i wylicz r a
P
wp=pir
2
Juz masz wzystko .
drugi sposob na obliczenie promienia okrego wpisanego w trojkat rownoboczny jest taki
| | a√3 | | 1 | |
Licze wyskosc h z ewzoru h= |
| i |
| tej wysokosci to promien okregu wpisanego w |
| | 2 | | 3 | |
trojkat