pochodne
de: oblicz pochodną:a) 4x3
b) 5√x2
jak to zrobić?
10 sty 17:17
10 sty 17:26
de: w a) wynik ma być: y'= −12x4
a w b) y'=25√x3
tam są wzory tylko na pierwiastek 2 stopnia i a/x pierwszego stopnia, jakieś wskazówki?
10 sty 18:52
de: b) już wiem jak zrobić, proszę o pomoc z a)
10 sty 18:56
john2: | | 4 | | 4 | |
( |
| )' = − |
| * (x3)' = ... |
| | x3 | | (x3)2 | |
10 sty 21:28
de: rzeczywiście wychodzi, ale skąd jeszcze ta pochodna z x3? jakiś wzór?
10 sty 21:55
11 sty 09:45
de: jakoś nie widzę który to wzór...
11 sty 10:03
11 sty 10:25
de: a skąd wiadomo że ten przykład to pochodna złożona?
11 sty 15:07
john2: Wiadomo, bo nie masz po prostu x, tylko masz x
3.
A nawet gdybyś miał sam x, to:
| | 4 | | 4 | |
( |
| )' = − |
| , co mogę zapisać też tak: |
| | x | | x2 | |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
( |
| )' = − |
| * (x)' = − |
| * 1 = − |
| |
| | x | | x2 | | x2 | | x2 | |
12 sty 10:10