W trapezie ABCD (AB II CD) przekątne przecinają się w punkcie O. Oblicz pole trapezu wiedząc,
że pole trójkąta wynosi ABO wynosi 16, zaś pole trójkata ADO wynosi 9.
ΔAOB ∼ Δ DOC (cecha kkk)
| 1 | ||
PΔADO= | *x*ky*sinα | |
| 2 |
| 1 | ||
PΔCOB= | *y*kx*sinα | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
PΔAOB= | *x*y*sin(180−α)= | *x*y*sinα=16 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | |
*x*ky*sinα=9 | |
| 2 |
| 1 | |
*x*y*sinα=16 | |
| 2 |
| 9 | ||
k= | ||
| 16 |
| PΔDOC | |
=k2 | |
| PΔAOB |
leniwych myślicieli
np. tak :
niech x=PΔDCO, to 169=9x ⇔ 16x= 9*9 ⇔ x= 8116, to
PABCD= 16+2*9+8116= 34+516= 3916 − szukane pole . ...
P(tr)= (√P1+√P2)2 ,
| 9 | ||
gdzie P3= √P1*P2⇒ 9=4√P2⇒ √P2= | ||
| 4 |
| 9 | 625 | 1 | ||||
P(tr)= ( 4+ | )2= | = 39 | [j2] | |||
| 4 | 16 | 16 |
nieprawda, bo tylko 1−jedynkę − cyfrę dziesiątek
mianownika ułamka 116, a więc miało być 34+5116=39116