Wykaż, że jeśli P(A)=0,5 i P(B)=0,7 to P(AuB)≥0,2.
Flap: Wykaż, że jeśli P(A)=0,5 i P(B)=0,7 to P(AuB)≥0,2.
8 sty 18:37
Eta:
Najpierw popraw treść zadania !
8 sty 18:59
Flap: Mam zrobić dwa, bardzo podobne, pani powiedziała, że jedno jest z jakimś kruczkiem, a drugie
bardzo podobne zadanie to:
Wykaż, że jeśli P(A)=0,7 i P(B)=0,6 to P(AuB)≥0,3.
Wykaż, że jeśli P(A)=0,5 i P(B)=0,7 to P(AuB)≥0,2.
8 sty 19:08
Eta:
A może jest : P(A∩) ≥0,3
8 sty 19:14
Flap: niee, na pewno nie, dobrze przepisałem, nie umiem go właśnie dlatego zrobić...
8 sty 19:16
8 sty 19:22
Flap: Wykaż, że jeśli P(A)=0,5 i P(B)=0,7 to P(AuB)≥0,2. to może w tym był ten kruczek, o którym
mówiła nauczycielka, ale drugi przykład jest na pewno dobrze, wstawiłbym zdjęcie, ale nie
potrafie, na bank dobrze przepisałem
8 sty 19:23
Eta:
1/
P(AUB)≤1
P(A)+P(B)−P(A∩B)≤1 ⇒ P(A∩B) ≥1,3−1 ⇒ P(A∩B)≥0,3
2/ podobnie
Twoja Pani musiała się pomylić w oznaczeniu

Pozdrów Ją ode mnie
8 sty 19:25
Mila:
Myślę ,że chodzi o P(A∩B).
8 sty 20:42
Radek:
Pani Milu wytłumaczy mi Pani podobne nierówność z prawdopodobieństwa ?
8 sty 20:49
Radek: ?
8 sty 21:13
Mila:
W którym wątku jesteś?
8 sty 21:27
8 sty 21:35
Radek:

| | 3 | | 7 | | 2 | |
Wiadomo, że P(A)= |
| , P(B')= |
| , (A∪B)= |
| . Oblicz P(A∖B) i P(A′∩B) . |
| | 25 | | 10 | | 5 | |
P(A\B)=P(A)−P(A∩B)
P(A'∩B)=P(B)−P(A∩B)
| | 3 | | 1 | | 17 | |
P(A'∩B)= |
| − |
| = |
| |
| | 10 | | 50 | | 25 | |
?
9 sty 16:52
Radek:
P(A'∩B) wychodzi źle
9 sty 16:55
Radek:
Czy jest poprawnie ?
9 sty 16:59
Mila:
| | 3 | | 1 | | 15 | | 1 | | 14 | | 7 | |
P(A'∩B)=P(B\A)=P(B)−P(A∩B)= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 50 | | 50 | | 50 | | 50 | | 25 | |
9 sty 17:01
Radek:
Ale chodzi o całe zadanie ?
9 sty 17:02
Mila:
Tak. Załóż nowy wątek.
9 sty 17:04
matyk: O co pytasz czy jest ok?
9 sty 17:05