,
Radek:
O zdarzeniach A i B wiadomo, że P (B) = 0,6 , P(A∪B)=0 ,9 oraz P (A∖B′) = 0,5 . Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia A .
Proszę o diagram Venna bo to B' mi nie pasuję
8 sty 18:14
Radek: ?
8 sty 19:00
Maslanek: Wyobraźmy sobie zbiory A i B.
Jeśli A i B są rozłączne, to na pewno P(A\B')=0, bo A⊂B'
Jeśli A i B mają część wspólną, to A\B'=A∩B (przynajmniej tak mniemam)
8 sty 19:03
Eta:

A\B
'= A∩B
8 sty 19:09
Radek:
A∩B=A\B' ?
8 sty 19:31
Eta:
tak

bo elementy należące do A\B
' to te ,które należą do A i nie należą do B
'
czyli te , które należą do A ∩ B
8 sty 19:34
Radek:
Ja mam problem jak mam albo A' albo B' bo nie wiem co i jak.
8 sty 19:39
Eta:
8 sty 19:43
Radek:
Dziękuję
8 sty 19:48
Mila:
8 sty 21:16
Radek:

O zdarzeniach A i B wiadomo, że P (B)=0,6 P(A'∪B)=0,8 , P(A∖B′) = 0,5 . Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia A .
P(A)=P(B)−P(A∩B)
?
8 sty 21:30
Maslanek: A'∪B=(Ω−A)∪B
A\B'=A∩B
8 sty 21:40
Maslanek: To co zapisałeś jest nieprawdziwe
8 sty 21:41
Radek:
Nie rozumiem kompletnie tego prim
8 sty 21:43
Radek:
P(A'∪B)=P(B)−P(A∩B) ?
8 sty 21:51
Mila:

A' − oznacza wszystko na zewnątrz zbioru A, narysowałam.
A'UB zaznaczę, złączenie Niebieskiego obszaru z 21:16 ze zbiorem B.
Tak jak napisał
Maslanek.
Albo
Ω−(A\B)
8 sty 22:35
Radek:
Dziękuję.
8 sty 22:37
Mila:
Dobranoc, cieszę się, że zrozumiałeś. Do jutra.
8 sty 22:38
Radek:
Mam jeszcze kilka zadań. Przerobiłem wszystkie zadania z zadania.info z prawdopodbieństwa ale
tych diagramów nie rozumiem. Dobranoc.
8 sty 22:40