pl
RS:
Znajdź równanie prostej, zawierającą dwusieczną tego kąta, utworzonego przez proste k:x+3y−1=0
oraz l : 6x−2y+1=0 , do obszaru którego należy punkt P (3,1)
| |x+3y−1| | | |6x−2y+1| | |
| = |
| |
| √10 | | √40 | |
|x+3y−1|=2|6x−2y+1|
x+3y−1=12x−4y+2 x+3y−1=−12x+4y−2
−11x+10y−3=0 13x−y+1=0
co dalej
8 sty 17:37
8 sty 17:41
RS:
Ale tutaj każda prosta pasuję ?
8 sty 17:42
Mila:

Zawsze sporządzasz szkic
| |x+3y−1| | | |6x−2y+1 | |
| = |
| ⇔ |
| √10 | | 2√10 | |
2|x+3y−1|=|6x−2y+1|
rozwiąż i wybierasz prostą o dodatnim wsp. kierunkowym.
8 sty 18:23
RS:
Mam pytanie:
Czemu należy wybrać prostą o dodatnim wsp. kierunkowym.
Proste potrafię wyznaczyć, ale nie rozumiem drugiej części zadania.
8 sty 18:26
Mila:
Naszkicuj sobie na kartce dwusieczne, jeśli dalej nie będziesz wiedział,
to wytłumaczę, ale muszę znowu zrobić rysunek.
Funkcja liniowa o dodatnim wsp. kierunkowym jest rosnąca.
8 sty 18:29
RS:
Mila ja wiem o tym, że funkcja liniowa rosnąca a>0 ale chodzi o ten obszar ? Czemu druga
prosta go nie spełnia ?
8 sty 18:30
Mila:
Naszkicuj dwusieczne, teraz będę miała przerwę, będę za godzinę.
8 sty 18:37
RS:
Dziękuję za pomoc. Ja też muszę teraz iść.
8 sty 18:40
Mila:
Już wiadomo ?
8 sty 19:24
8 sty 19:28
RS:
Mam proste tak jak na rysunku 18:23 ale to mi nic nie mówi ?
8 sty 19:29
8 sty 19:36
RS:
Eta a zobaczyłaś na mój pierwszy post ? ja wyznaczyłem te proste ale chodzi która z nich będzie
odpowiedzią i dlaczego.
8 sty 19:38
Eta:
Będzie nią prosta o wsp.kierunkowym a>0
8 sty 19:40
RS:
Ale czemu ma być ta prosta a nie ta druga ? o to mi chodzi ?
8 sty 19:49
Eta:

Do obszaru ABC należy punkt
P zatem jest to dwusieczna kątaBAC
8 sty 19:53
RS:
I teraz rozumiem

dziękuję
8 sty 19:56
Mila:
No, tak myślałam ( jak napisałam), że dodatkowy rysunek musi być.
8 sty 20:00