pigor: ..., no to może np. tak :
dane proste w postaci ogólnej mają postać :
2x+y−3=0 i 3x−y−2=0,
więc jeśli (x,y) dowolny punkt szukanych dwusiecznych między nimi,
to
| |2x+y−3| | | |3x−y−2| | |
| = |
| /*√10 ⇔ √2|2x+y−3|= |3x−y−2| ⇔ |
| √4+1 | | √9+1 | |
⇔
√2(2x+y−3)= −(3x−y−2) lub
√2(2x+y−3)=3x−y−2 ⇔
⇔ 2
√2x+
√2y−3
√2= −3x+y+2 lub 2
√2x+
√2y−3
√2= 3x−y−2 ⇔
⇔
(2√2+3)x+(√2−1)y+√2−2=0 lub
(2√2−3)x+(√2+1)y+√2+2=0 − szukane
równania dwusiecznych w postaci ogólnej (zauważ, są to proste prostopadłe) ...