liczby
as8210: Bardzo proszę o pomoc; uporządkuj rosnąco liczby x,y,z,t,u jeżeli:x=(34√3)12,
y=(6√27)12, z=814 t=2431,8u=19−4
6 sty 17:29
krystek: przedstaw w potedze liczby 3
6 sty 17:30
6 sty 17:35
krystek: Pozdrawiam w Nowym Roku!
6 sty 17:37
as8210: tak przyznaję bo ja naprawdę nie potrafię tego zrobić a nikt nie chce mi pomóc
6 sty 17:38
6 sty 17:39
as8210: bo ja nie wiem co zrobić z tymi pierwiastkami i potęgami na tamtym forum kazali mi 2 do potęgi
tu trójki a ja nic nie rozumie
6 sty 17:43
krystek: 4√3=314
6 sty 17:48
5-latek: policzmy np x=(34√3)12
Ptrzymy na link co dostales od krystek patrz na wzor n√a=a1/n to 4√3= z tego
wzoru czekam
6 sty 17:49
as8210: to bedzie 9
3 
? cchyba nie
6 sty 18:06
5-latek: Chyba nie . Teraz nie patrz na tamte rozwiazania .
4√3=ze wzoru 31/4
No to teraz z nastepnego wzoru an*am=an+m wylicz 3*31/4 zobacz ze ze 3=31 wiec
31*31/4= ile
6 sty 18:12
as8210: 354 ale ja jestem ciemna tak pewnie też źle
6 sty 18:18
as8210: a i pewnie teaz trzeba do potęgi 12 czyli 5/4 *12 czyli 3 do potęgi 15
6 sty 18:22
5-latek: Wcale nie jestes ciemna . jest dobrze tylko trzeba pocwiczyc a nie mowic ze czarna magia
Teaz nastepny wzor do opanowania (an)m=an*m wiec policzymy ile to jest
(35/4)12=3 wlasnie policz ktorej wyjdzie w potedze ladna liczba
6 sty 18:23
as8210: 315
6 sty 18:24
5-latek: Czyli umiesz tylko leniuszek maly to zapisz ile wynosi x=
6 sty 18:25
as8210: ale co tak to zapisać czy trzeba policzyć to ile jest czyli x=14348907
6 sty 18:28
as8210: ale co mam zrobić z tym y=...
6 sty 18:29
5-latek: No to teraz wezmy y=(6√27)12
Zobacz ze 27=33 zgadza sie ?
no to y=(p6{33)12 wzory juz znasz wiec napisz ile to bedzie 6√33= skorzystaj z tewgo
wzoru na pierwiastek gdzie a=33
6 sty 18:30
5-latek: No co tak dlugo liczysz
(33)1/6= ile
6 sty 18:38
as8210: czyli tak y=(6√27)12
y=(33*16)12
y=312*12
y=36
y=729 czy tak?
6 sty 18:48
as8210: czy trzeba zostawić 3 do potęgi którejś i nie obliczać tego x,y z...?
6 sty 18:51
5-latek: Zostawmy to w postaci y=36
NO to teraz z=814 sprobujmy to przedstawic tez w postci potegi o podstawie 3
Zauwaz ze 81=34 bo 3*3*3*3=81 (zapamietaj to sobie bo sie bardzo przedaje )
wiec z=(34)4= ile?
6 sty 18:53
5-latek: Tak zostaw to przy postawie 3
6 sty 18:54
as8210: a z=814
z=(34)4
z=316 tak?
6 sty 18:55
as8210: t=2431.8
t=(35)1810
t=39
6 sty 19:00
5-latek: Tak

| | 8 | | 4 | | 9 | |
Teraz t=(243)1,8 tak ma byc? jesli tak to zobacz 1,8=1 |
| =1 |
| = |
| |
| | 10 | | 5 | | 5 | |
teraz znowu warto wiedziec ze 243=3
5 bo zobacz jesli juz wiesz ze 3
4=81 to
243=81*3=3
4*3
1=3
5 ze znanego wzoru a
n*a
m=a
n+m a le jest to dobrze sobie
zapamietac tych pare takich wyrazen
Wobec tego (3
5)
9/5= ile?
6 sty 19:03
5-latek: A teraz napisz czemu = u bo chyba cos nie tak to zapisalas
6 sty 19:05
as8210: Tak pomyliłam się to będzie tak u=19−4 to chyba się odwraca i jest u=94tak
6 sty 19:13
as8210: czyli y=(32)4
y=38
6 sty 19:14
5-latek: Tak to bedzie 9
4 z tym ze my mamy to zapisac w postaci potegi przy podstawie 3 bo tamte
liczy sprowadzilimy do tej podstawy wiec tak 9=3
2 wiec (3
2)
4= ile
| | 1 | |
Albo jesze mozna to zapisac tak (przyjrzyj sie tez temu ) |
| =3−2 a to z takiego |
| | 9 | |
| | 1 | | 1 | |
wzoru z linku a−x=U{1{ax} czyli 3−2= |
| = |
| |
| | 32 | | 9 | |
wiec (3
−2)
−4= i porownaj czy to samo wyszlo
Teraz wypisz rosnaco te liczby tutaj OK?
6 sty 19:22
as8210: y=36,u=38,t=39,x=315, z=316
6 sty 19:26
as8210: Dobrze

?
Bardzo bardzo dziękuję za pomoc na pewno się jeszcze odezwę bo mam jeszcze parę zadań no i
niedługo egzamin
6 sty 19:29
5-latek: Na zdrowie
6 sty 19:33
as8210:
6 sty 19:34