z
is2004: uporządkuj rosnąco liczby x,y,z,t,u jeżeli:x=(34√3)12 ,y=(6√27)12 , z=814
,t=2431,8 ,u=19−4 czy to trzeba poprostu tak policzyć:
x=(34√3)12
x=(3*3do potęgi14)12
x=(3*3)3
x=243
i potem ustawić je kolejno od najmniejszej do największej
5 sty 18:39
martin: x=(4√814√3)12=(4√243)12=2433
5 sty 18:47
martin: x=315
5 sty 18:48
martin: mniej więcej tak to zrób
5 sty 18:49
is2004: powiem szczerze że nie wiem o co chodzi
5 sty 18:52
is2004: a skąd te 81 pod pierwiastkiem i ta cała reszta
5 sty 18:54
martin: te 81 to 3=4√81, pozniej po prostu mnozenie
5 sty 18:58
is2004: dalej nie wiem o co chodzi bo w zadaniu z=81 do potęgi czwartej
5 sty 19:08
bezendu:
316
5 sty 19:09
is2004: a chwila chyba wiem
5 sty 19:10
is2004: a jednak nie wiem
5 sty 19:11
martin: musisz wszystkie liczby przedstawic w postaci 3 do ktorejs potegi
5 sty 19:12
martin: Na przykład z=814
A 81 w postaci 3 do ktorejs potegi to 34
pozniej to 34 musisz podniesc jeszcze do potegi czwartej, czyli pomnozyc wartosci poteg
te wartosci to 4 i 4 a wiec po wymnozeniu dadza 16
wynik to 316
5 sty 19:14
is2004: a y to bedzie jak?
5 sty 19:16
martin: 36
5 sty 19:17
is2004: ja przepraszam a możecie jeszcze wyjaśnić to
5 sty 19:21
is2004: : uporządkuj rosnąco liczby x,y,z,t,u jeżeli:x=(34√3)12, y=(6√27)12 , z=814
t=2431,8 u=19−4
6 sty 17:19
is2004:
6 sty 17:19
eaaaaddd:

∫≥Ωπππππ⋁
20 paź 20:11