fafafafaf
mat4you: rozłóż na czynniki:
(2x−1)3−3(2x−1)+2
4 sty 19:42
Kaja: (2x)3−3*(2x)2*1+3*2x*12−13−6x+3+2=8x3−12x2+6x−1−6x+5=...
4 sty 19:47
mat4you: można ten przykłąd zrobić ze zmienną t :
t=2x−1
t
3−3t+2
4 sty 19:56
Kaja: jesli chcesz podstawić to możesz, ale po co. co dalej jak podstawisz?
4 sty 19:57
bezendu:
Po co wprowadzasz jakieś zmienne skoro to zadanie jest banalne i wystarczy użyć wzorów skr
mnożenia ?
4 sty 19:57
Ajtek:
Można.
4 sty 19:57
Kaja: może mu sie będzie lepiej rozkładało
4 sty 19:58
mat4you: hmm zastanawiam się jak wykazać ,że wielomian W(x)=x
4−3x
3+x
2−x−2 nie ma pierwiastków
wymiernych .
4 sty 20:10
Kaja: a znasz tw. o pierwiastkach wymiernych wielomianu?
4 sty 20:10
4 sty 20:10
ICSP: Już zna
4 sty 20:11
bezendu:
Wypisz sobie ''kandydatów'' na pierwiastki i podstawiaj kolejno.
4 sty 20:11
bezendu:
ISCP masz gdzieś ten link w którym wyprowadzałeś wzory Viet'a ?
4 sty 20:12
4 sty 20:12
bezendu:
Dzięki
4 sty 20:13
mat4you: √33 ile to
4 sty 20:14
bezendu: 3√3
4 sty 20:15
mat4you: na serio , coś wypadło mi z głowy
4 sty 20:17