Rozwiązcie to mi jak najszybcej
Paweł: 1.Zapisz w postaci sumy algebraicznej:
a) (2x+3)3
b) (1−3x)3
2.Oblicz:
a) (3−√3)3
b) (2√5+2)3
3.Rozwiąż nierówność
a) Ix−3I≤2
b) Ix+2I>4
31 gru 10:33
31 gru 10:39
5-latek: Zreszta chwile poczekaj
Zaraz
Janek 191 
pozdrawiam Ci rozwiaze
31 gru 10:43
Paweł: Weźcie to rozwiązcie mi te zadania bo mi zawsze zle wychodzi
31 gru 10:44
john2: Zapisz swoje obliczenia. Wskażemy błędy.
31 gru 10:46
5-latek: A wiesz ile razy mi wyszlo zle i zyje

Przynajniej probuj
POkaz jak liczysz a)
(2x+3)
3= ..... masz wzor wiec licz w razie czego poprawie
31 gru 10:48
5-latek: Czekalem troche az cos zaczniesz liczyc zanim pojade na zakupy no ale skoro nie chcesz
pomocy tylko gotowca to masz
(2x+3)3=8x3+36x2+54x+27
31 gru 11:09
Paweł: (2x+3)3= 2x3+3*(2x)2*3+3*(2x)2*32+32=8x+18x+4x+18x+9 mówiłem ze zle mi wychodzi
31 gru 11:17
john2: (a + b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
(2x + 3)3
a = 2x
b = 3
więc:
(2x + 3)3 = (2x)3 + 3 * (2x)2 * 3 + 3 * 2x * 32 + 33 =
= 8x3 + 9 * 4x2 + 27 * 2x + 27 =
= 8x3 + 36x2 + 54x + 27
31 gru 11:26
Paweł: prosze was rozwiązcie mi to
31 gru 11:33
Paweł: Jak chcecie to moge wam dać jeszcze wiecej takich zadan
31 gru 11:36
john2: Wstawiaj po prostu do wzorów.
W przykładzie b) stosujesz (a − b)3 = a3 − 3a2b + 3ab2 − b3
a = 1
b = 3x
W następnym:
a = 3
b = √3
Tu podpowiedź:
(√3)2 = 3
(√3)3 = √3 * √3 * √3 = 3*√3
31 gru 11:48
Paweł: rozwiązałem ale znówu źle mi wyszło

(1−3)
3=1
3+3*1
2*3x+3*1*3x−(3x)
3=1
3+3
2*3x+3*3x−(3x)
3=1+9x
2+9x−27x
3
31 gru 13:40
RS:
(1−3)3=−8
31 gru 13:44
Paweł: Hę
31 gru 13:48
bezendu:
Może zapisz to najpierw poprawnie? hę ?
31 gru 14:08
john2: Patrz jeszcze raz na wzór.
(1 − 3x)3 = 13 − 3 * 12 * 3x + 3 * 1 * (3x)2 − (3x)3
31 gru 14:12
36i6: czyli wszystko dobrze tylko te 2 błedy?
31 gru 14:27
john2: No dwa błędy zaraz na początku, więc licz to od nowa.
31 gru 14:33
36i6: (1 − 3x)3 = 13 − 3 * 12 * 3x + 3 * 1 * (3x)2 − (3x)3 = 13 − 9x2 + 9x2 − (3x)3 = 1 −
9x2 + 9x2 − 27x3 jeżeli teraz jest źle to już nie wiem xD
31 gru 15:13
john2: Znowu dwa błędy:
− 3 * 12 * 3x = −9x
3 * 1 * (3x)2 = 3 * 9x2 = 27x2
31 gru 15:20