m
RS:
Eta
Dwa okręgi o środkach S
1 i S
2 przecinają się w punktach A i B przy czym punkty S
1 i S
2
leża po przeciwnej stronie prostej AB. Miary katów AS
1B i AS
2B wynoszą odpowiednio 90
0 i
60
0 Wyznacz długość promieni tych okręgów wiedząc, że |S
1S
2|=a
AS
2B jest trójkątem równobocznym A trójkąt AS
1B trójkątem równoramiennym o kątach 90
0 i 45
0
45
0 tyle ustaliłem ale dalej potrzebuje wskazówki.
28 gru 17:49
RS: ?
28 gru 18:07
Eta:
r2=r1√2 i |S1S2|= |SC|+|CS2| , C−−− środek odcinka S1S2
|S1C|=... i |CS2|=....
dokończ.....
28 gru 18:09
utem:
Podpowiedź: − masz jeden Δ prostokatny i równoramienny ( polowa kwadratu o boku r)
|AB|=r√2
28 gru 18:12
RS:
r2=r1√2 ?
28 gru 18:13
Eta:
utem
28 gru 18:14
RS:
Ano racja dziękuję. Wyszło:
a(√3−1) i 0,5a(√6−√2) ?
28 gru 18:16
Eta:
28 gru 18:16
utem:
28 gru 18:16
RS: Dzięki, a mogę prosić o jakieś zadania żeby nauczyć się wektorów. Długość wektora potrafię
obliczyć.
28 gru 18:18
28 gru 18:20
RS:
Ale zadania do samodzielnej nauki. Krok po kroku ze stopniowaniem trudności. Oprócz
zadania.info
28 gru 18:22
Eta:
Na początek

1/
Jeżeli A(x
A, y
A) , B(x
B, y
B) są końcami odcinka AB
Wykaż ( za pomocą wektorów) ,że środek S tego odcinka:
ma współrzędne
| | xA+xB | | yA+yB | |
xS= |
| , yS= |
| |
| | 2 | | 2 | |
28 gru 18:35
RS:
A
→[x
a, y
a]
B
→[x
b y
b]
Długość wektora AB
→[x
a−x
b , y
a−y
b] Więc coś już nie tak.
Chyba, że długość wektora AB
→ [x
a+x
b . y
a+y
b] wtedy S
AB→
28 gru 18:46
Eta:
28 gru 18:50
RS:
Jestem zielony
28 gru 18:52
RS:
Długość wektora AS +BS
28 gru 18:52
RS: ?
28 gru 18:57
Eta:

→ →
AS = SB ⇒ [......., ...... ] = [......., .......]
wektory są równe , to i ich współrzędne są równe!
teraz tylko wystarczy porównać współrzędne
28 gru 18:58
Saizou : zauważ że wektor AS=SB
28 gru 18:58
Saizou :
28 gru 18:59
RS:
[xa−xs, ya−xs]=[xs−xb.ys−yb] ?
28 gru 19:00
Eta:
28 gru 19:00
Eta:
No i dokończ ....... bo to jeszcze nie jest dowód
28 gru 19:01
RS:
x
a−x
s=x
s−x
b
x
a+x
b=2x
s
y
a−y
s=y
s−y
b
y
a+y
b=2y
x
C.N.W
28 gru 19:03
Eta:
c.n.w
28 gru 19:04
RS:
Dowód choinki
28 gru 19:04
Eta:
Choinka "urojona"
28 gru 19:05
RS: Choinka poznańska
28 gru 19:06
28 gru 19:09
RS: Ale to nie dla mnie
28 gru 19:10
Eta:
Pozwalam
28 gru 19:10
Saizou : a ja też dostanę pozwolenie
28 gru 19:11
RS:
To rozwiąż sobie Saizou.
28 gru 19:11
Eta:
Też

ale najpierw poczekamy na tego "kozaka z Poznania"
28 gru 19:12
Saizou : ja ma bana na te zadania
28 gru 19:12
RS:
28 gru 19:12
matyk: kozak robi inne rzeczy zapewne
28 gru 19:12
Eta:
Do pracy .... bo 100% pójdzie się "paść "
28 gru 19:13
Saizou : gdzie kozaki w Poznaniu, prędzej koziołki
28 gru 19:14
Eta:
A co tu tak tłoczno się zrobiło?
28 gru 19:14
Eta:
Szampany na Sylwestra schłodzone? ?
28 gru 19:15
Saizou : już od pół roku
28 gru 19:16
RS:
Żadnego
28 gru 19:16
Saizou : pełnoletni mogą
28 gru 19:18
Eta:
No to ja "Picolo truskawkowe"
28 gru 19:20
5-latek: No to ja chyba musze soczek Gerbera
28 gru 19:22
Eta:
No tak, tak ... "małolatek"

tylko soczek marchewkowo −brzoskwiniowy
28 gru 19:24