geometria analityczna
jerey: dany jest kwadrat ABCD. Kolejne wierzchołki tego kwadratu mają wspolrzedne A=(1,1), B=(5,3).
Wyznacz wspolrzedne punktu C
rozwiązałem , wyszlo ze C(3,7) < jest ok z odpowiedzią sie zgadza, jednak jest jeszcze 2
wspolrzedna wierzcholka C (7, −1) jak ją odnalezc?
najpierw wyznaczylem rownanie prostej ab pozniej rownanie do niej prostopadłej przechodzącej
przez punkt b, następnie dlugosc odcinka AB jako promien i rownanie okręgu. i z tego mam uklad
rownan. Nie wiem jak wyznaczyc 2 wspolrzedna punktu C, proszę o pomoc. Z gory dzieki.
28 gru 12:34
J: Oznacz szukany drugi punkt np. X. Wtedy punkt B(5,3) bedzie środkiem odcinka XC.
28 gru 12:40
ZKZ: Mozna ja odnalezc np tak
masz wspolrzednne punktu (5,3) i wspolrzedne punktu C(3,7)
Oznaczmy przez C' wspolrzedna tego punktu co mamy znalezc .
Zauwaz ze punkt B(5,3) jest srodkiem odcinka C'C
Teraz ze wzorw na srodek odcinka policz wspolrzedne punktu C'
28 gru 12:41
tom:

→ → → → →
AB⊥BC AC=[4,2] to BC=[−2,4] v BC= [2,−4] ( z warunku prostopadłości wektorów
BC= [x
C−5, y
C−3] ⇒ x
C−5= −2 i y
C−3=4 v x
C−5= 2 i y
C−3= −4
x
c=3 i y
C= 7 v x
C=7 i
y
C=−1
C1(3,7) , C2(7,−1)
28 gru 12:53
jerey: dzieki!
28 gru 13:04
tom:
Na zdrowie
28 gru 13:19