a i b ?
kasia: Dany jest wielomian P(x)=2x3+3x2+ax=b. Wyznacz ai b tak, aby P(1)=0 i P(2) =17
Zrobilam tak ze
P(1)= 2*13+3*12+a*1+b=0
2+3+a+b=0
5+a+b=0
a+b=−5
P(2)=2*23+3*22+2a+b=17
28+2a+b=17
2a+b=17−28
2a+b=−11
Pomoże mi ktos wyliczyc a i b ?
jesli a+b=−5
2a+b=−11
23 gru 12:51
23 gru 12:54
J: Wyznacz z pierwszego równania np. "a" i podstaw do drugiego równania.
23 gru 13:02
kasia: Dziekuje
23 gru 13:07
ICSP: albo dość nietypowo
2a + b = − 11
a + a + b = − 11
a − 5 = − 11
a = − 6
b = 1
23 gru 13:18
J: Sprytnie ! Ale umówmy się, to jest układ równań do rozwiązania " w pamięci"
23 gru 13:29