.
megi: napisz wzor funkcji liniowej ktorej wykres przechodzi przez punkt a(5,−4)b(−2,3)oraz napisz
wzor funkcji liniowej ktorej wykres jest prostopadły do wykresu otrzymanej funkcji i
przechodzi przez punkt P(−4,6)
13 gru 18:49
Kaja: −4=5a+b
3=−2a+b
7=−7a
a=−1
b=1
y=−x+1
współczynnik prostej której wykres ma byc prostopadły do powyższej to 1, zatem y=x+b1
6=−4+b1
b1=10
y=x+10
13 gru 18:54
dero2005:
2. y = a(x−x
A)+y
A
4. y
p = a
p(x−x
P)+y
P
13 gru 18:55
megi: a tak bardziej rozszerzyc to idze
13 gru 19:07
megi: czyli liczymy pierw delte x1 i x2 ? tak
13 gru 19:37
megi: czy te wzory co tu sa napisane
13 gru 19:37
Kaja: jaką deltę?! to nie funkcja kwadratowa
13 gru 19:40
13 gru 19:46
dero2005:
podstaw do wzorów dane i zobaczysz co wyjdzie
13 gru 20:33