najmniejsze i najwieksze wart
mutarexi: Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji:
f(x)= |sinx2+cosx| − √33 na przedziale <0:2π>
13 gru 00:22
mutarexi: nie wiem czy dobrze widać ale pod wartością bezwzględną sinx jest w liczniku a w mianowniku
2+cox
13 gru 00:24
mutarexi: ma ktos jakis pomysł?
14 gru 17:18
14 gru 17:43
Hajtowy: Wiadomo chyba co moduł (wartość bezwzględna) oznacza w rysunkach
14 gru 17:44
Bizon:
A m e r y k a o d k r y t a ...
Hajtowy −
14 gru 18:33
Panko: Postulujemy ,że ∀x∊R I sinx/(2+cosx) I ≤1/√3
bo : I sinxI * √3 ≤I 2 + cosxI ; ∀x∊R I 2+cosxI > 0
3sin2x ≤ 4 + 4cosx + cos2x
0≤ 4cos2x +4cosx +1 ⇔ 0≤( 2cosx+1)2
czyli dla cosx=−1/2 i x∊<0,2π> f(x)= I sinx/(2+cosx) I − 1/√3 osiąga największa
wartość równą 0
14 gru 22:10
Anonim: Panko, chyba gdzieś się walnąłeś, bo podstawiając do tamtego równania to wychodzi, że to będzie
| | √3 | | π | | 1 | | √3 | |
− |
| , a dla |
| , będzie to |
| − |
| . |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | |
Co oznacza, że to co napisałeś nie jest prawdziwe xD
14 gru 22:18
Anonim: A dobra, nie ogarnąłem końcówki, myślałem, że dla kąta równego zero
14 gru 22:24
Panko: do −−−−−>Anonim
proszę czytać co napisałem. Określiłem wyłącznie największą wartość funkcji i podałem
argumenty dla których jest osiągana
14 gru 22:29