warunek prostopadłości prostych.
Magda: Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej l i przechodzącej przez punkt P(6;−2).
a) l: y=−2x+4
b) l: y=3x−1
c) l: y=−23+6
d) l: y=1,5x−2,5
e) l: y=3x+y−3=0
f) l: y=x+2y−3=0
11 gru 16:33
Magda: c) l: y= −23x+6
11 gru 16:34
11 gru 17:16
Magda: nie umiem
11 gru 17:21
Hajtowy: To pora się "naumieć"
11 gru 17:24
bezendu: Ja też nie umiem
11 gru 17:25
Magda: możecie zrobić jakiś przykład? a ja się postaram wg niego zrobić inne...
11 gru 17:28
11 gru 17:39
dero2005:
równoległa
y
r = a(x−x
P)+y
P
prostopadła
y
p = a
p(x−x
P)+y
P
11 gru 17:44
dero2005:
a)
równoległa
a = −2
y
r = −2(x−6)−2 = −2x + 10
prostopadła
| | 1 | |
yp = |
| (x−6)−2 = 12x − 5 |
| | 2 | |
11 gru 18:05
Magda: dziękuje
11 gru 18:56
5-latek: dziekujesz za gotowca czy dziekujesz za wytlumaczenie i zrozumienie ?
11 gru 18:58
Magda: za rozwiązanie punktu a, co wiąże się z wytłumaczeniem a moim zrozumieniem

nie musisz być taki dociekliwy, bo to nie ty tłumaczyłeś
11 gru 19:31
5-latek: Skoro rozumiesz to bardzo sie ciesze .
11 gru 19:33
5-latek: To rozwiaz tutaj podpunkt d)
11 gru 19:35