Funkcja
Adek: Naszkicuj wykres funkcji f= { 1,2,3,4,5} −−> R Która każdemu argumentowi przyporządkowywuje a)
liczbę o połowę mniejszą, b) jego odwrotność. Czy funkcja jest monotoniczna ?
4 gru 12:09
wredulus_pospolitus:
i w czym problem

jaka jest liczba o połowę mniejsza od:
1

2

3

4

5

jaka liczba jest odwrotnością 2

analogicznie pozostałe punkty z dziedziny
co to znaczy, ze funkcja jest monotoniczna
4 gru 12:12
Adek: Właśnie we wszystkim mam problem ; /
4 gru 12:16
Adek: no to muszę zrobić tabelkę 0.5, 1, 1.5 , 2 , 2,25 ?
4 gru 12:17
wredulus_pospolitus:
Ale w czym masz problem

Jak we wszystkim?
liczba o połowę mniejsza od 2 to ile to jest

masz 2 złote ... a ja mam dwa razy mniej ... to ile ja mam złotych

rusz głową
4 gru 12:18
Adek: monotoniczna no ze się powtarza cały czas a odwrotnością 2 jest −2 więc
4 gru 12:18
Adek: 2 o połowe mniejszą jest 1
4 gru 12:19
4 gru 12:22
5-latek : Liczba −2 jest liczba przeciwna do 2
| | 1 | |
Liczba odwotna do 2 jest |
| |
| | 2 | |
poczytaj sobie co to jest liczba odwotna
4 gru 12:23
Adek: znam wszystkie te definicje wiem co to jest funkcja monotoniczna iwgl tylko chce wiedzieć czy
mam
stworzyć tablekę czy coś i właśnie nwm jak narysować wykres
4 gru 12:24
wredulus_pospolitus:
możesz stworzyć tabelkę
a może po prostu 'narysować' wykres tej funkcji
(lepiej to drugie)
4 gru 12:25
Adek: ale jak mam tabelke to potem rysuje wykres i nwm jak zrobic tabelke
4 gru 12:27
wredulus_pospolitus:
błagam ... 'nwm' = nie wiem

ale czego nie wiesz

robisz po prostu tabelkę ... nawet nie wiem jak Ci to wyjaśnić
4 gru 12:30
5-latek : Wezmy a) czyli o polowe mniejsze
dla x=1 liczba o polowe mniejsza czyli y= ile
4 gru 12:30
wredulus_pospolitus:
w jednym rzędzie piszesz kolejne 'x'
a pod nimi wartości (czyli dla (a) połowę wartości 'x')
i już masz tabelkę
4 gru 12:30
Adek: okej
4 gru 12:31
Adek: i potem dla odwrotności ?
4 gru 12:32
wredulus_pospolitus:
tak
4 gru 12:35
Adek: To funkcja jest stale rosnąca czyli jest monotoniczna
4 gru 12:37
wredulus_pospolitus:
jak jest rosnąca to jest monotoniczna
jak jest malejąca to także jest monotoniczna
a jak jest czasem rosnąca a czasem malejąca to nie jest monotoniczna
4 gru 12:38
Adek: no to dobrze To wiem Dzięki
4 gru 12:40
5-latek : No dobrze bedzie rosnaca dla a)
Ale dla b) bedzie tez monotoniczna ale malejaca
4 gru 12:44