liczby zespolone
misiek: Rozwiąż równanie z4 = (1+2i)8 .
Proszę niech ktoś pomoże mi poprawnie rozwiązać, tak żebym nie miał błędu, nie mam odpowiedzi i
nie potrafię się za to zabrać. Pomocy.
29 lis 20:30
29 lis 20:34
MQ: (1+2i)8=((1+2i)2)4
29 lis 20:36
Mila:
z
4=((1+2i)
2)
4
z
4=(1+4i+4*i
2)
4
z
4=(−3+4i)
4
z
0=(−3+4i)
| | 2kπ | | 2kπ | |
zk=(−3+4i)*(cos |
| +isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | 2π | | 2π | |
z1=(−3+4i)*(cos |
| +isin |
| )=(−3+4i)*i=−4−3i |
| | 4 | | 4 | |
| | 4π | | 4π | |
z2=(−3+4i)*(cos |
| +isin |
| )=(−3+4i)*(−1)=3−4i |
| | 4 | | 4 | |
| | 6π | | 6π | |
z3=(−3+4i)*(cos |
| +isin |
| )=(−3+4i)*(−i)=−4+3i |
| | 4 | | 4 | |
Inaczej, mozesz skorzystać z wzoru na różnicę kwadratów
z
4=(−3+4i)
4
z
4−(−3+4i)
4=0
(z
2−(−3+4i)
2)*(z
2+(−3+4i)
2)=0⇔(z
2−(−3+4i)
2)*(z
2−i
2(−3+4i)
2)=0
(z−(−3+4i))*(z+(−3+4i)*((z−i(−3+4i))*(z+i(−3+4i)=0
(z−(−3+4i))=0 lub (z+(−3+4i)=0 lub ((z−i(−3+4i))=0 lub (z+i(−3+4i)=0
dokończ, w pewnych sytuacjach ten sposób przydaje się.
29 lis 21:53