liczby zespolone
karol: rozwiąż równani (z to liczba zespolona)
z4 = (1 − √3i)20
dobrze kombinuję?
zamieniam prawą stronę na postać trygonometryczną, a prawą z definicji
(x + iy)4 = 2(cos 5pi3 + isin 5pi3)20
(x + iy)4 = 219(−√2 − i)
i nie wiem tutaj jak za bardzo.
a może mogę na samym początku podnieść obydwie strony do potęgi 14 i jeśli dobrze liczę
będę miał wtedy po lewej stronie samo z, a po prawej nawias do potęgi 5 i wtedy już bym
wyliczył?
25 lis 18:29
Krzysiek: z=
4√ (1−√3i)20
| | 2kπ | | 2kπ | |
zk=(1−√3i)5(cos |
| +isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
k=0,1,2,3
wstawiasz kolejne 'k' i otrzymujesz kolejne rozwiązanie.
25 lis 18:32
karol: jasne, dzięki wielkie.
to od razu spytam o jeszcze jeden przykład, bo nie jestem pewien jak wygląda sytuacja z
dzieleniem przez liczby zespolone (brak obycia jak przy rzeczywistych i jeszcze intuicji)
przykład:
|z|2 = |z|2z−i (w mianowniku jest sprzężenie z)
mogę coś takiego po prostu podzielić przez |z|2 (jest nieujemne) i wtedy uzyskam
1 = 1x−iy+i
i czy mogę pomnożyć to razy mianownik i dojść do postaci
x − iy − i = 1, którą już łatwo rozwiązać?
25 lis 18:45
karol: W sumie teraz analizuję jeszcze to co mi napisaleś i już nie wydaję mi się to takie
oczywiste... Mógłbyś troszkę wytłumaczyć jak doszedłeś do takiego wzoru? I czy wraz z
kolejnymi "k" nie powinienem podtstawiać w miejsce pierwszego nawiasu poprzedni pierwiastek?
25 lis 19:23
Krzysiek: co do poprzedniego przykładu:
znając jedno rozwiązanie tutaj jest to: (1−
√3i)
5
kolejne uzyskujemy przez przemnażanie tej liczby właśnie przez ten nawias, wynika to ze wzoru
de Miivre'a
| | φ+2kπ | | φ+2kπ | |
z1/n=|z|1/n(cos |
| +isin |
| )=|z|1/n(cosφ/n+isinφ/n)( |
| | n | | n | |
|z|
1/n(cosφ/n+isinφ/n) −jedno z rozwiązań.
co do kolejnego zadania
moduł z |z| może być równy zero..
mianownik x−iy+i nie może być równy zero to musisz uwzględnić.
25 lis 20:30