matematykaszkolna.pl
liczby zespolone karol: rozwiąż równani (z to liczba zespolona) z4 = (1 − 3i)20 dobrze kombinuję? zamieniam prawą stronę na postać trygonometryczną, a prawą z definicji (x + iy)4 = 2(cos 5pi3 + isin 5pi3)20 (x + iy)4 = 219(−2 − i) i nie wiem tutaj jak za bardzo. a może mogę na samym początku podnieść obydwie strony do potęgi 14 i jeśli dobrze liczę będę miał wtedy po lewej stronie samo z, a po prawej nawias do potęgi 5 i wtedy już bym wyliczył?
25 lis 18:29
Krzysiek: z=4 (1−3i)20
 2kπ 2kπ 
zk=(1−3i)5(cos

+isin

)
 4 4 
k=0,1,2,3 wstawiasz kolejne 'k' i otrzymujesz kolejne rozwiązanie.
25 lis 18:32
karol: jasne, dzięki wielkie. to od razu spytam o jeszcze jeden przykład, bo nie jestem pewien jak wygląda sytuacja z dzieleniem przez liczby zespolone (brak obycia jak przy rzeczywistych i jeszcze intuicji) przykład: |z|2 = |z|2z−i (w mianowniku jest sprzężenie z) mogę coś takiego po prostu podzielić przez |z|2 (jest nieujemne) i wtedy uzyskam 1 = 1x−iy+i i czy mogę pomnożyć to razy mianownik i dojść do postaci x − iy − i = 1, którą już łatwo rozwiązać?
25 lis 18:45
karol: W sumie teraz analizuję jeszcze to co mi napisaleś i już nie wydaję mi się to takie oczywiste... Mógłbyś troszkę wytłumaczyć jak doszedłeś do takiego wzoru? I czy wraz z kolejnymi "k" nie powinienem podtstawiać w miejsce pierwszego nawiasu poprzedni pierwiastek?
25 lis 19:23
Krzysiek: co do poprzedniego przykładu: znając jedno rozwiązanie tutaj jest to: (1−3i)5 kolejne uzyskujemy przez przemnażanie tej liczby właśnie przez ten nawias, wynika to ze wzoru de Miivre'a
 φ+2kπ φ+2kπ 
z1/n=|z|1/n(cos

+isin

)=|z|1/n(cosφ/n+isinφ/n)(
 n n 
 2kπ 2kπ 
cos

+isin

)
 n n 
|z|1/n(cosφ/n+isinφ/n) −jedno z rozwiązań. co do kolejnego zadania moduł z |z| może być równy zero.. mianownik x−iy+i nie może być równy zero to musisz uwzględnić.
25 lis 20:30