pierwiastki zespolone
tak_jest: Rozwiązać równanie i zbiór rozwiązań zaznaczyć na płaszczyźnie:
(2z−i)3=(1+i)6
Mógłby ktoś pomóc?
29 lis 14:03
Krzysiek: 2z−i=
3√(1+i)6
w=2z−i
| | 2kπ | | 2kπ | |
wk=(1+i)2(cos |
| +isin |
| ) , k=0,1,2 |
| | 3 | | 3 | |
Wstawiasz 'k' i otrzymujesz kolejne rozwiązanie, potem wracasz do podstawienia i wyliczasz 'z'
29 lis 14:07
tak_jest: czyli
w0=(1+i)2(cos 2*0*pi3+isin 2*0*pi3) = 2i ( 1 + 0) = 2i
w1=(1+i)2(cos 2*1*pi3+isin 2*1*pi3) = (1+i)2(cos 2*pi3+isin 2*pi3) =
2i * ( −12 + √32)
w2=(1+i)2(cos 2*2*pi3+isin 2*2*pi3) = (1+i)2(cos 4*pi3+isin 4*pi3) =
2i * ( −12 + √32) <− to samo co wyżej mi wyszło, błąd?
wracam do podstawienia czyli rozwiązania w0...w2 podstawiam do ?
29 lis 15:11
Krzysiek: 2z0−1=w0
2z1−i=w1
2z2−i=w2
w2 musi wyjść różne od w0,w1 więc jest błąd
29 lis 15:26
tak_jest: mógłbyś mi rozpisać to całe zadanie? bo już się w tym gubię :X
2z0−1=w0
2z0−1=2i
2z0=2i+1 /2
z0=i+1/2
i tak dalej? tylko nie wiem gdzie zrobiłem błąd przy liczenilu w1 i w2
29 lis 15:33
tak_jest: w1=(1+i)2(cos u {2*1*pi}{3}+isin 2*1*pi3) = (1+i)2(cos 2*pi3+isin 2*pi3) =
2i*(√32 −i2)
korzystając ze wzorów redukcyjnych pi − 2/3pi = pi/3
w2 takie jak wyżej?
29 lis 15:41
Krzysiek: w1=2i(−1/2+√3/2i)
w2=2i(−1/2−√3/2i)
w0=2i
czyli: 2z0−i=2i
2z0=3i
z0=3/2i
29 lis 15:54
Mila:
II sposób
(2z−i)
3=−8i
w=2z−i
w=
3√−8i
|−8i|=8
| | | | | |
wk=3√8*(cos |
| +isin |
| ), k=0,1,2 |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
w0=2*(cos |
| +isin |
| )=2*i |
| | 2 | | 2 | |
| | | | | | 7π | | 7π | |
w1=2*( |
| +isin |
| )=2*(cos |
| +isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 6 | | 6 | |
| | √3 | | 1 | |
w1=2*(− |
| − |
| i)=−√3−i |
| | 2 | | 2 | |
| | | | | | 11π | | 11π | |
w2=2*(cos |
| +isin |
| )=2*(cos |
| +isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 6 | | 6 | |
III
(1+i)
6=((1+i)
2)
3=2i
3
(2z−i)
3=(2i)
3
(2z−i)
3−(2i)
3=0
(2z−i−2i)*[(2z−i)
2+(2z−i)*2i+(2i)
2]=0
2z=3i lub (4z
2−4zi+i
2+4zi−2i
2+4i
2)=0
| | 3i | | √3 | | √3 | |
z= |
| lub z= |
| lub z=− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
29 lis 16:17
Mila:
III Brak tam nawiasu
(1+i)6=((1+i)2)3=(2i)3
29 lis 16:29
Krzysiek: Nie bardzo widzę sens II sposobu, skoro znamy jedno rozwiązanie,
po co je znajdować i szukać argumentu
29 lis 16:32
tak_jest: Wielkie dzięki!
29 lis 17:37