PROSIŁA BYM O POMOC W ROZWIAZANIU
sonia:
29 lis 12:17
29 lis 12:18
john2: Zacznij od nawiasu.
| | 4 | | 8 | |
Zamień 16 : |
| na 16 * |
| . |
| | 8 | | 4 | |
29 lis 12:20
sonia: a pokaz jak ty to liczysz po koleji zebym skumała o co chodzi

bo z matmy idzie mi fatalnie
29 lis 12:22
john2: https://matematykaszkolna.pl/strona/1337.html
Zapoznaj się z tym dokładnie.
Korzystaj z tej strony, bo mnie pomogła. Dużo teraz rozumiem, mimo że w szkole miałem z
matematyki same dwóje ZAWSZE.
Napisz, ile to jest 16 * {8}{4}
29 lis 12:27
29 lis 12:27
29 lis 12:32
john2: | | 2 | |
Tak, czyli mamy (32 − 13 |
| ):43 |
| | 3 | |
Spróbuj teraz wykonać odejmowanie w nawiasie
29 lis 12:35
29 lis 12:45
29 lis 12:51
29 lis 12:54
29 lis 12:57
ad2a: tak
| | 1 | | 55 | | 55 | |
18 |
| = |
| : 43 = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3*43 | |
29 lis 12:59
29 lis 13:01
29 lis 13:34
john2:
Sonia 20,3 to nie będzie i nie podzielić przez 30/100. Wynik mnożymy razy 30 procent, czyli
3/10.
| | 1 | | 129 | |
W liczniku w tamtym zadaniu będzie 1, więc mamy |
| = |
| |
| | | | 55 | |
A zatem:
| 129 | | 3 | | 387 | |
| * |
| = |
| = 0,70(36) |
| 55 | | 10 | | 550 | |
29 lis 14:00
29 lis 14:07
sonia: dzieki bardzo
29 lis 14:52
29 lis 14:54
john2: Jak to są bardzo proste zadania, to może pomogę.
29 lis 14:56
29 lis 15:05
29 lis 15:14