prosze o obliczenie:d
gonia0011: oblicz 30% wartości wyrażenia
27 lis 14:12
gonia0011: barzo pilne potrzebuje na jutro do szkoły:(
27 lis 14:24
gonia0011:
27 lis 14:34
gonia0011:
27 lis 14:42
27 lis 15:10
gonia0011: PROSIŁA BYM O DOKŁADNE ROZWIAZANIE BO MI TO NIE WYCHODZI
27 lis 17:27
MQ: To pokaż, jak liczysz −− poprawimy, gdzie trzeba
27 lis 17:28
gonia0011: he he po siedmiu latach powrotu do szkoły to wstyd pokazywać
27 lis 17:29
gonia0011:
27 lis 17:33
gonia0011: chyba nikt mi nie pomoze rozwiazac tego zadania
27 lis 17:39
john2: Pokaż przynajmniej, jak liczysz mianownik.
27 lis 18:35
john2: Zacznę licznik na zachętę.
Musimy uszanować kolejność wykonywania działań, więc najpierw 4,4 : 11.
Załóżmy, na chwilę, że to 44 : 11, czyli 4, po czym przesuńmy przecinek z powrotem w lewo.
| | √1156 | | 34 | |
√11,56 = |
| = |
| = 3,4 |
| | √100 | | 10 | |
nasz licznik: 0,4 + 0,2 − 3 + 1 * 3,4 = −2,4 * 3,4 = ...
27 lis 19:21
john2: Miałem napisać −2,4 + 3,4 = ...
29 lis 13:40
Gustlik: | | 44 | |
1. Zamień ułamki dziesiętne na zwykłe niewłaściwe, np. 4,4= |
| . |
| | 10 | |
| | 2 | | 41 | |
2. Zamień liczby mieszane na ułamki niewłaściwe, np. 13 |
| 3*13+2=41, czyli |
| . |
| | 3 | | 3 | |
3. Dzielenie zamień na mnożenie pierwszej liczby przez odwrotność drugiej, np.
4. Skracaj ułamki tam, gdzie to możliwe.
5. Zachowaj właściwą kolejność wykonywania działań, tj.
1.
sprawdzanie znaków → 2. obliczenia w nawiasach w kolejności (), [], {} →
3. potęgi i pierwiastki x
n,
n√x → 4. mnożenie i dzielenie *, : → 5. dodawanie i
odejmowanie +, − .
TAK, TAK, NAJPIERW SPRAWDZANIE ZNAKÓW PRZED DALSZYMI OBLICZENIAMI,
BO WIELU UCZNIÓW GUBI ALBO MYLI ZNAKI.
NAJWAŻNIEJSZE HASŁO PRZY OBLICZENIACH:
ZNAKI WAŻNIEJSZE OD LICZB
!
6. Oblicz licznik i mianownik, a następnie podziel.
30 lis 01:23
Gustlik: | | 19 | | 129 | |
Wynik tego ułamka piętrowego to 2 |
| = |
| |
| | 55 | | 55 | |
Teraz wykonaj mnożenie
| 129 | | 3 | | 387 | |
| * |
| =...= |
| |
| 55 | | 10 | | 550 | |
30 lis 01:30