Wyznacz wartośc
majtaj5: Wyznacz wartości b i c, dla których miejsca zerowe x1 i x2 funkcji f(x)= x2 +bx+c
spełniają warunki:
x1x2=6 x12+x22=13
23 lis 14:34
23 lis 18:12
bezendu:
(x
1+x
2)
2−2x
1x
2=0
b
2−12=0
b
2=12
b=2
√3 lub b=−2
√3
6=c
23 lis 18:19
majtaj5: (x
1+x
2)
2−2x
1x
2=13,a nie 0
dzięki za pomoc
24 lis 18:45
majtaj5: |x1−x2|=1, x1x2+1=x1+x2
Ma ktoś pomysł?
24 lis 18:48
Kaja: |x1−x2|=1
√(x1−x2)2=1/()2
(x1−x2)2=1
x12−2x1*x2+x22=1
(x1+x2)2−4x1*x2=1
i popodstawiaj. drugie to chyba nie problem
24 lis 18:50
majtaj5: −b2−4c=1
c=−b+1
wszystko ok, bo delta mi ujemna wychodzi?
24 lis 19:04
Kaja: b2−4c=1 i c+1=−b
24 lis 19:06
Kaja: b2−4(−b−1)−1=0
b2+4b+3=0
Δ=4
i dalej licz
24 lis 19:07
majtaj5: W drugim
(c+1)
2+4c+3=0
24 lis 19:33
Kaja: z równania c+1=−b wylicz c czyli c=−b−1 i podstaw do tego drugiego. popatrz na to co ja
napisałam wyżej
24 lis 19:34
majtaj5: już c obliczyłem. teraz muszę za b podstawić
24 lis 19:41
majtaj5: sorry b obliczyłemi liczę c
24 lis 19:42
Kaja: ile wyszło c?
24 lis 19:43
majtaj5: b=−3 i b=−1
24 lis 19:44
majtaj5: i pozostaje c
24 lis 19:44
Kaja: no to to wyliczone b (jedno i drugie ) podstaw do wzoru c=−b−1 i oblicz z tego c
24 lis 19:46
majtaj5: lipa, bo delta 20 wychodzi
24 lis 19:51
Kaja: po co liczysz deltę? zrób jak napisałam. ty w ogóle czytasz to co ja piszę?
24 lis 19:53
majtaj5: wszystko ok, dzięki
24 lis 19:59
Kaja:
24 lis 20:03
majtaj5: no i ostatni przykład:
|x1|+|x2|=2, |x1x2|=1
24 lis 20:06
Kaja: gdzieś już to było dziś. poszukaj na forum.
24 lis 20:09
24 lis 20:11